U Kravarskom predstavljen novi model javnog prijevoza unutar Zagrebačke županije

Usluga javnog prijevoza od 1. siječnja dostupnija je za sve stanovnike Zagrebačke županije
javni prijevoz zagrebačka županija

Zagrebačka županija prva je županija u Hrvatskoj koja je s autoprijevoznicima potpisala gotovo 90 milijuna kuna vrijedne ugovore kako bi svojim stanovnicima osigurala kvalitetniju uslugu javnog prijevoza unutar županije, posebice u ruralnim područjima – poručeno je s konferencije za medije koja se u organizaciji HUP-ove Koordinacije javnolinijskog prijevoza putnika održala u općini Kravarsko kao primjeru ruralne sredine čiji stanovnici od početka ove godine imaju bolju povezanost i veći broj polazaka k urbanom području, konkretno Velikoj Gorici.

– Kvalitetnija i dostupnija usluga javnog prijevoza, posebice u ruralnim područjima, razlog je zbog kojeg smo prvi u RH potpisali gotovo 90 milijuna kuna vrijedne dvogodišnje ugovore s našim prijevoznicima, istaknuo je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović nadodavši kako u posljednja tri mjeseca broj putnika kontinuirano raste te da će se vozni red i dalje nastaviti usklađivati sa stvarnim potrebama stanovništva.

Ovaj model, ističu predstavnici lokalne zajednice, ali i sami prijevoznici, ključan je za opstanak manjih ruralnih sredina.

Načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec, čiji stanovnici već tri mjeseca koriste uslugu javnog prijevoza putnika, rekao je da je usluga javnog autobusnog prijevoza nužna za dugoročnu perspektivu te općine.

– Napokon su naši mještani bolje povezani, mobilni su, mogu ostati u svojom domovima u kojima su odrasli. Drago mi je vidjeti pozitivne promjene koje je javni prijevoz donio sa sobom, poručio je načelnik Općine te zahvalio na suradnji sa Županijom i lokalnim autobusnim prijevoznicima koji su i u koronakrizi i danas pokazali spremnost na pomoć.

U Kravarskom se stanovništvo vozi autobusima Autoturista Samobor, čiji je prokurist Franjo Grgurić, ujedno i član HUP koordinacije javnolinijskog prijevoza putnika tom prilikom naglasio:

– Građani se uvelike oslanjaju na naš autobus jer alternativnog prijevoza nema. Više puta smo, nakon najave ukidanja pojedinih linija, dobivali očajne pozive građana koji ne bi mogli više ići na posao ili omogućiti školovanje djetetu. Želimo i dalje spajati Hrvatsku. Hvala Zagrebačkoj županiji što je ovu potrebu prepoznala. Nadam se da će i ostali slijediti njihov primjer.

Za provođenje modela javne usluge u Hrvatskoj su osigurane sve zakonske pretpostavke, ali i financijska sredstva – 428 milijuna kuna godišnje iz državnog proračuna. Riječ je o modelu koji funkcionira u gotovo svim EU zemljama te sustavno rješava problem prijevoznika, ali i građana. Predsjednik HUP-ove Koordinacije javnolinijskog prijevoza putnika Hrvoje Meštrović istaknuo je kako se prijevoznici nalaze u kriznoj situaciju, a rastuća cijena goriva, inflacija i pandemija ugrožavaju rad prometnog sektora. Model javne usluge, ističe Meštrović, stoga pomaže stanovništvu, ali i prijevoznicima da nastave obavljati aktivnosti od šireg društvenog interesa. S druge strane, javna usluga može biti i temelj za obnovu autobusne flote EU fondovima.

Nakon konferencije za medije zamjenik župana Damir Tomljenović u pratnji načelnika Vlade Kolareca obišao je radove na izgradnji nove crkve u Kravarskom. Načelnik se zahvalio Zagrebačkoj županiji što je osigurala sredstva za obnovu objekata stradalih u potresu, a među njima i za izgradnju nove crkve u Kravarskom.

 

Hrvatska
Kravarsko
Općina
Ostalo
Zagrebačka županija