U Kninu počela svečanost obilježavanja 26. obljetnice Oluje

Obilježavanje 26. godišnjice Oluje u Kninu završit će vatrometom u 22 sata

Marko Dimic/PIXSELL

Polaganjem vijenaca kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu Ante Starčević u Kninu počela je svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.

Vijenac su položili zajedno predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom jedinica lokalne samouprave koje je predvodio župan šibenski Marko Jelić. Vijenac je odvojeno položilo izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Goranom Jandrokovićem te izaslanstvo Vlade s ministrima na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. Vijenac su također položile udruge obitelji stradalnika Domovinskoga rata.

Polaganju vijenaca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na središnjoj svečanosti na gradskom stadionu u Kninu očekuju se obraćanja predsjednika Republike Zoran Milanovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Nakon obraćanja državnih čelnika uslijedit će program akrobatske grupe “Krila Oluje.” Prije njihova obraćanja na video zidu postavljenom na stadionu videolinkom će se prenositi ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske uz pjevanje himne.

Za trajanja ceremonije na Kninskoj tvrđavi crkvena su zvona u 9,43 zvonjavom podsjetila na ulazak Hrvatske vojske u Knin u to vrijeme prije 26. godina. Nakon toga na gradskom stadionu će se čitati povjesnica Vojno redarstvene operacije Oluja 95 te će se za vrijeme čitanja ispaliti počasni plotuni. Na kraju ceremonije dizanja državne zastave na kninskoj tvrđavi bit će upriličen prelet zrakoplova MIG -21.

Po završetku središnje svečanosti uslijedit će u 11,45 sati u crkvi Gospe Velikog Krsnog Zavjeta sveta misa koju će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. U večernjim satima (u 20 sat) na Kninskoj će se tvrđavi održati koncert Orkestra Oružanih snag RH. Taj će se koncert, zbog epidemioloških mjera, održati bez publike ali će ga izravno prenositi Hrvatska televizija.