U Hrvatskoj trenutno više od 190 tisuća turista

Među najposjećenijim destinacijama su Dubrovnik, Rovinj, Split, Poreč, Zagreb, Umag i Zadar
zagreb turizam Sanjin Strukić/PIXSELL

U Hrvatskoj trenutno boravi više od 190 tisuća turista čime se nastavlja dobar trend iz svibnja s 1,3 milijuna dolazaka i 4,9 milijuna noćenja, što je za 178 i 155 posto više nego u istom mjesecu 2021., čime su poboljšani i rezultati fizičkog turističkog prometa za pet mjeseci ove godine, doznaje se iz Hrvatske turističke zajednice.

Od trenutnih 190 tisuća turista u Hrvatskoj, oko 175 tisuća su stranci, a među njima je najviše Nijemaca, Austrijanaca i Britanaca. Slijede turisti iz Hrvatske, Poljske, Slovenije i SAD-a, iznose iz Hrvatske turističke zajednice na temelju podataka iz sustava eVisitor i eCrew.

Turisti najviše borave i noće u hotelima i kampovima, nešto manje njih u privatnom smještaju, dok je tijekom svibnja najviše noćenja bilo u hotelima, 1,8 milijuna, zatim privatnom smještaju 1,1 milijun, u kampovima više od milijun noćenja, a u nautičkom charteru 326 tisuća.

Ukupno je u svibnju s 1,3 milijuna turista i 4,9 milijuna noćenja dostignuta razina od 78 odnosno 86 posto prometa iz svibnja 2019. godine pri čemu je najviše noćenja ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji, na Kvarneru te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Po destinacijama, najviše noćenja u svibnju ostvareno je u Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Poreču, Zagrebu, Umagu i Zadru.

Hrvatska
Izbor urednika