7. i 8. lipnja

U Bedenici festival ekoloških vina

Na festivalu će sudjelovati 20 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije
Bedenica 4 Predstavljanje Eco-Wine Festa 4 (foto Božidar Banov)24. Božidar Banov

U Bedenici, mjestu kraj Svetoga Ivana Zeline, u petak i subotu 7. i 8. lipnja održat će se Eco-Wine Fest. Na festivalu će sudjelovati 20 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije.

-Mi smo naglasak odlučili staviti na ekološku proizvodnju grožđa i ekološka vina. Ekološka vina, nažalost, još nemaju mjesto na tržištu koje zaslužuju. Po kvaliteti su u rangu s najboljim vinima iz konvencionalne proizvodnje. Nadamo se da ćemo ovim festivalom doprinijeti tome da se u čašama zaljubljenika u dobra vina čim češće nađu ona ekološka- kazao je Dražen Bedeković, vinar Vina Bedekovich i idejni začetnik Eco-Wine Festa.

-U Županiji se u posljednje dvije godine udvostručio broj ekoloških vinara i vinogradara. Trenutačno ih je četrnaest. Najbolji vinari Zagrebačke županije okreću se ekološkoj proizvodnji vina- rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Eco-Wine Fest će se održati u Kulturnom centru Bedenica te ispred njega. Tijekom poslijepodneva posjetitelji će moći obilaziti štandove izlagača, a navečer uživati u zabavnom programu. Prvu će večer nastupiti grupa Vatra, a drugu Soulfingers. Posluživat će se samo ekološka vina, ekološki sokovi i voda. Posjetitelje očekuje i gastronomska ponuda.

-Ponosan sam što će Općina Bedenica koja spada među najmanje općine u Zagrebačkoj županiji, biti suorganizator ovog festivala i doprinijeti razvoju turizma- rekao je Slavko Cvrlja, načelnik Općine Bedenica.

Snimke: Božidar Banov

Tomo Jakopović, autor u Vinskom klubu, sommelier i suvoditelj ocjenjivačkog povjerenstva na Eco-Wine Festu, kazao je kako je EWF hvalevrijedna priča koja će ne samo približiti ekološka vina publici.

-Uoči festivala, točnije u ponedjeljak 27. svibnja u Bedenici će se održati ocjenjivanje ekoloških vina u čemu će sudjelovati suci s najuglednijih svjetskih vinskih ocjenjivanja- rekao je Ivo Kozarčanin, glavni urednik Vinskog kluba, vinski publicist i suvoditelj ocjenjivačkog povjerenstva na Eco-Wine Festu.

Poslovna tajnica udruge Bregovita Hrvatska Suzana Operman istaknula je da su ekološki vinari iz središnjeg dijela zemlje stvorili vina koja osvajaju priznanja na prestižnim svjetskim natjecanjima.

Eco-Wine Fest organiziraju Udruga vinara i vinogradara Bedenica, udruga Bregovita Hrvatska i Općina Bedenica.

Pripremio: Tomislav Radić

Bedenica
Događanja