TRI DOBRA RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO VOLONTIRATI U SPORTU

Jedan od važnijih i najčešćih oblika aktivnog sudjelovanja građana u zajednici jest volontiranje. Mladi u Hrvatskoj imaju priliku volontirati u mnogim područjima, od pomaganja starijima i nemoćnima do volontiranja u sportu organizacijom sportskih natjecanja gdje se iz prve ruke mogu naučiti radu u timovima, a istodobno svoje slobodno vrijeme utrošiti u iskustva koja će imati pozitivan utjecaj na njihovu budućnost. Postoji puno razloga zašto volontirati u nastavku smo naveli tri razloga zašto je dobro volontirati u sportu.

1)      Stjecanje vještina koje se primjenjuju na radnom mjestu
Volontiranje u sportu pruža mogućnost stjecanja vještina koje se primjenjuju na radnome mjestu, kao što su timski rad, komunikacija, rješavanje problema, planiranje, upravljanje zadacima i organizacijom.

2)      Sjecanje novih prijatelja i stvaranje poznanstava u zajednici
Volontiranje u sportu odličan je način za upoznavanje novih ljudi koje povezuje zajednički interes, a uz pregršt zabave i aktivnosti koje ih svakodnevno prate.

3)      Volontiranje povećava samopouzdanje
Volontiranjem se podižu samopouzdanje, samopoštovanje i općenito zadovoljstvo životom. Volontiranje donosi zabavu i jednostavan je način istraživanja vlastitih interesa i strasti.

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba povodom obilježavanja „Međunarodnog dana volontera“ organizirao je Multiplier sport event – „Sportski volonteri&sportske aktivnosti“ koji je dio aktivnosti međunarodnog projekta „Work for a Cause, Serve for Sport“, sufinanciranog iz programa Erasmus+sport u iznosu od 354.715,00 eura.

Događanje je uključilo konferenciju o projektu i volontiranju u sportu za osobe sa i bez invaliditeta, košarkaški turnir, demonstraciju sjedeće odbojke za osobe s invaliditetom studenata Kineziološkog fakulteta  Sveučilišta u Zagrebu i sport umirovljenika. Svim sudionicima, educiranim volonterima, predstavnicima projektnih i lokalnim partnerima predstavljeni su rezultati projekta „Work for a Cause, Serve for Sport“, mobilna aplikacija „Sport volunteers“, kao i priručnik „Guideline Sport Volunteers“.  U sportskom događanju sudjelovalo je tristotinjak sportaša, sportaša s invaliditetom, predstavnika projektnih partnera, sportske i volonterska zajednice.

Cilj ovog događanja je bilo podizanje svjesnosti o važnosti volontiranja u sportu, ukazivanje  na pojedince koji nesebično doprinose dobrobiti zajednice i poticanje ljude na volontiranje, bilo da su oni donositelji odluka ili „obični“ građani.

Kako je bilo pogledajte u galeriji.