Trebate li jesti banane nakon što su promijenile boju?

Smeđe i crne mrlje na mnogim vrstama voća upućuju na nedostatak svježine ili čak na trulež. Kora zrelih banana također postaje smeđa, a zatim crni kada se dugo čuvaju. Često se stoga postavlja pitanje: smiju li se tako stare banane jesti?
Kratak odgovor je: Da, u većini slučajeva možete sigurno jesti banane koje su postale smeđe ili crne. Promijenjena boja kore jednostavno ukazuje na napredni stupanj zrelosti ploda. Proces tamnjenja signalizira da banana proizvodi šećer. Što je banana zrelija, to se više otpornog škroba koji sadrži pretvara u šećer, prenosi N1.
Iz tog razloga, smeđe i crne banane imaju puno slađi okus od zelenih i svjetložutih banana. Smeđe i crne banane imaju čak i zdravstvene prednosti: Zrele banane s visokim udjelom šećera lakše su probavljive. To je također zbog njihove mekše konzistencije. Lako probavljiva vlakna sadržana u zrelim bananama također pomažu kod zatvora.
Banane su također prikladne kao brzi izvor energije tijekom sporta ili tijekom stanke od posla. To je zato što šećer kojeg sadrže banane brže prelazi u krvotok. Zrele banane mogu pomoći i kod žgaravice. Banane sadrže kalij koji može neutralizirati želučanu kiselinu. Nadalje, jedenje zrelih banana može stvoriti zaštitni sloj sluzi u želucu.
Smeđe i crne banane na kojima se nalaze tragove plijesni ili ako imaju fermentirani i truli miris, ni u kojem slučaju se ne smiju jesti i treba je baciti s organskim otpadom.
Važno je upamtiti kako su banane tropsko voće koje se u Europu uvoze iz dalekih zemalja. To uzrokuje visoke razine emisija CO2. Iz tog razloga ne bi trebalo prečesto kupovati banane, već ih treba konzumirati u umjerenim količinama. Previše zrelih banana također može biti nezdravo zbog visokog udjela šećera.