Treba li oprati sirova jaja prije upotrebe?

Jaja se smatraju delikatnom hranom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo. Krhka ljuska je razlog zašto se mogu slomiti čak i pri manjem udaru, a njihova poroznost također doprinosi njihovoj osjetljivosti. Mnogi se s pravom pitaju je li uopće preporučljivo oprati jaja prije upotrebe, prenosi N1.
Obično nema problema s jajima koja kupujemo u trgovini jer proizvođač osigurava da stignu čista i uredno upakirana u kartonu. Ako jaja kupujete direktno od farmera ili čak imate svoje kokoši, važno je da ih temeljito očistite prije nego što ih odložite u kuhinju ili ostavu.
Jaje je podložno napadima mikroorganizama na nekoliko načina. Ako je kokoš već zaražena, infekcija se može prenijeti na jaje prije nego što se izlegne, ali u većini slučajeva do kontaminacije dolazi kasnije i rezultat je nepravilnog rukovanja jajima.
Jaja zdravih kokoši su sterilna odmah nakon izlijeganja, ali se štetni mikroorganizmi brzo vežu za ljusku kada dođu u kontakt sa zemljom ili drugim nečistim površinama. Da biste to izbjegli, važno je znati kako čuvati jaja prije upotrebe.
Debljina ljuske kokošjeg jajeta kreće se između 0,26 mm i 0,36 mm. Vanjska površina je prekrivena tankom kutikulom, koja štiti unutrašnjost jajeta od invazije mikroorganizama. Ovaj proteinski sloj služi kao fizička barijera, ali vlaga može uzrokovati prolaz mikroorganizama kroz pore.
Ako je moguće, nastojimo izbjegavati korištenje vode prilikom čišćenja jaja. Umjesto ispiranja vodom, upotrijebite grublju krpu za brisanje prljavštine ili izmeta. Kod ove metode, osim vode, izbjegavamo i razna sredstva za čišćenje. Prirodna spužva ili spužva za pranje posuđa dobro funkcioniraju za čišćenje školjke, koju naravno nakon upotrebe treba baciti. Za više osušenih mrlja možete koristiti čak i brusni papir.