Tibetanci su mladoliki zbog životnih navika, a bez ovog napitka ne započinju dan

Prehrana Tibetanaca koji žive u planinskim predjelima prilično je jedinstvena, jer se voda na velikim nadmorskim visinama ne može dovesti do ključanja. Iako je njihova prehrana ograničena, izuzetno je dobra za zdravlje.
Tibetanci imaju ono što nazivaju „četiri blaga“ – to su tsampa (prženo ječmeno brašno), čaj s maslacem, govedina i ovčetina te rezanci. Njihova tsampa i čajevi puni su hranjivih tvari i ne samo da ih griju tijekom hladnih zima, već im daju i potrebnu energiju. Tibetanska hrana temelji se uglavnom na mesu, posebno na govedini i ovčetini, dok ribu ne jedu jer je smatraju bogom voda pa im je zabranjena.
Glavni napitak tibetanskih redovnika je tibetanski čaj kojem se dodaju sol i mlijeko. Recept za ovaj čaj star je više od 1400 godina, a unatoč vrlo specifičnom okusu, izuzetno je hranjiv i odlično utažuje žeđ.

Foto: Unsplash/Ilustracija
Što je čaj od maslaca i kako se priprema?
Tibetanska medicina već dugo podržava kombinaciju maslaca i čaja kao sredstvo za izoštravanje uma i tijela. Za razliku od ceremonijalne kulture čaja koja postoji u Kini ili Japanu, tibetanski čaj s maslacem priprema se bez puno kompliciranja – to je jednostavno, ali važno piće.
Iako je popis sastojaka kratak, priprema ovog čaja može potrajati iznenađujuće dugo. Osnova je crni čaj, a najviše se koristi posebna sorta pemagoula jer pruža snažnu, dimljenu bazu za kuhanje s mlijekom.
Čaj se zatim ulijeva u poseban termos od bambusa, dodaju se nekoliko žlica maslaca, šaka soli, a ponekad i dodatnog mlijeka. Sve se potom energično promućka „kao koktel“, objašnjava Tamding Lah. Dobiveni čaj više nalikuje gustoj juhi nego običnom čaju i pije se čist, iz dubokih zdjelica koje se stalno nadolijevaju – jedna porcija može sadržavati i nekoliko stotina gutljaja.