Gastro

ajngemahtes
AJNGEMAHTES

ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Recept za tradicionalni klasik za koji Tomašević i Selak Raspudić nisu čuli

Sama juha odiše duhom građanskog Zagreba s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Spravljena od pilećeg mesa, korjenastog povrća i finih...

cooking-7327559_1280
Donosimo recept

RECEPT KOJI JE OSVOJIO SVIJET Najbolji umak za tjesteninu od samo četiri sastojka

Poznata talijanska autorica kuharica Marcella Hazan otkrila je jednom prilikom kako se pravi najbolji umak za tjesteninu. Upravo je ovaj...

bučnica sa sirom
DONOSIMO RECEPT

ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Miris bučnice kombrejevski vraća u djetinjstvo

Domaće tijesto, sir i naribana buča vratit će mnoge u dane djetinjstva i izmamiti uzdahe svih prisutnih koji dobiju priliku kušati jedno od...

mahune
PRILOG I SAMOSTALNI OBROK

ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Donosimo recept za abšmalcane mahune, jelo koje vraća u djetinjstvo

Ime “abšmalcane” dolazi od njemačkog izraza „abschmalzen“, što znači pirjati na masnoći – upravo ono što ovo jelo čini tako neodoljivim...

prženice1
MLJAC

Najfiniji doručak kad se probudite jako gladni: Sprema se lako i jednostavno, a okus je fantastičan

Ovo popularno jelo može se pripremiti na malo drugačiji način – bez viška masnoće, jer se ne prži u dubokom ulju, već peče u

kolač
BRZO I JEDNOSTAVNO

Kolač gotov dok kažeš keks: Brzi recept za slatku poslasticu koji je osvojio ljude

Kolač koji će vas na prvi pogled oduševiti svojim izgledom, a najveće iznenađenje bit će koliko se jednostavno i brzo priprema. Odvojite...

2021-05-27-gastro-pita-meso-tikvice
BRZO I ZDRAVO

Ljetna zvijezda već je na tanjurima: Donosimo recept za ukusan složenac s tikvicama

Osim što hidratizira, tikvica donosi vitamine C i B‑skupine, kalij te prehrambena vlakna koja pomažu probavi. Neutralan, blago slatkasti...

kolač borovnica
VOĆNO SAVRŠENSTVO

Idealan spoj jednostavnosti i voćne raskoši: Brzi recept za ukusni kolač s borovnicama

Kolač s borovnicama idealan je spoj jednostavnosti i voćne raskoši – mekan, sočan i pun malih, ljubičastih iznenađenja u svakom zalogaju...

palačinke
NITI DAN NAKON

Nije fora u mineralnoj vodi, već u drugom sastojku: Dodajte ga u palačinke i neće biti žilave

Zbog toga vam donosimo nekoliko trikova uz koje će palačinke ostati prozračne, mekane i ukusne – baš kao da su tek ispečene. Glavna tajna

grenadir marš
ZANIMLJIV NAZIV

ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Donosimo recept za pravi grenadir marš

Iako vrlo skroman po sastojcima, grenadir marš može biti iznimno ukusan kada se dobro začini i pripremi s puno pažnje. Prži se luk do

ZLIJEVKA2
VIŠE OD RECEPTA

NAJJEDNOSTAVNIJE JE NAJBOLJE Donosimo recept za tradicionalnu zlijevku

Jedno od takvih jela je zlijevka, jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje se generacijama pripremalo u domaćinstvima diljem...

Semeljci: Manifestacija  �to su jeli na�i stari za Uskrs – mrs i nemrs
Zaboravljena zagrebačka kuhinja

Kad ste posljednji put jeli žgance? Donosimo recept

Priprema žganaca razlikuje se od kraja do kraja – mogu se raditi od kukuruznog, pšeničnog ili heljdinog brašna. Kukuruzni žganci su...

bregovska pita
Donosimo recept

ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Bogat okus djetinjstva u Bregovskoj piti

Bregovska pita je tradicionalno jelo s područja sjeverne Hrvatske, osobito karakteristično za Međimurje i Podravinu. Riječ je o...

pasteli
PASTELI

Recept za najzdraviji kolač od samo dva sastojka: Star je 6000 godina

Danas je poznat pod nazivom pasteli, a priprema se od samo dva sastojka — sezamovih sjemenki i meda. Ova slastica jednako je ukusna koliko

šnenokle
NAJNJEŽNIJI DESERT

ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Šnenokle – desert iz djetinjstva koji se topi u ustima

Ovaj jednostavni, ali elegantni desert sastoji se od mekanih „oblaka“ od snijega od bjelanjaka koji plutaju na kremastom vanilin umaku od...

krautfleki
PRAVO PROLJETNO JELO

ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Donosimo recept za krautfleke

Osnova jela je jednostavna: tjestenina i kiseli kupus. Ipak, upravo u toj jednostavnosti krije se čar – karamelizirani kupus, lagano...

šnenokle
TRADICIJA VS. MODERNA KUHINJA

Zaboravljena zagrebačka jela: Jedu li se još uvijek krautflekice, šnenokle i žganci?

Tradicionalna zagrebačka jela spoj su austrougarske elegancije, kontinentalne jednostavnosti i domaće, „poštene“ kuhinje kakvu su poznavale...

jagode
SOČAN I OSVJEŽAVAJUĆ

OKUS PROLJEĆA NA TANJURU Kolač od jagoda koji svi vole

Ako tražite jednostavan, a efektan kolač koji će oduševiti goste ili ukućane, kolač od jagoda je pravi izbor. Bilo da ga pripremate za...

Zagreb: Praznik rada građani iskoristili za odmor i nezaobilazni roštilj uz jezero Jarun
SAVJETI ZA SAVRŠEN ROŠTILJ

Pred nama su četiri dana hedonizma: Evo kako ispeći najukusnije meso s roštilja

Roštilj nije samo priprema hrane – to je doživljaj. Bilo da ga organizirate u vrtu, na terasi ili uz jezero, ništa ne okuplja ljude

pexels-boryslav-19870148
Donosimo deset recepata

Ovo su najbolji recepti za pripremu prvosvibanjskog graha

Ako vam je dosadio onaj klasični grah, zavirite u ovaj izbor recepata, od kojih je nekoliko s grahom iz konzerve za one koji vole

bajadera
SPOJ TRADICIJE I ELEGANCIJE

Kraljica hrvatskih slastica koja uvijek ostavi dojam: Donosimo recept za domaće bajadere

Prepoznatljiva po bogatom okusu i slojevitoj teksturi, bajadera se izrađuje od mljevenih orašastih plodova i čokolade, a zbog svoje...