Štrajk učitelja završio, djeca od sutra ponovno u školskim klupama

Danas održan sastanak sindikata i premijera Andreja Plenkovića napokon je urodio plodom. Postignutim dogovorom zadovoljne su obje strane, a slijedom svega štrajk koji je trajao u posljednjih mjesec i pol dana prekida se i djeca se od sutra vraćaju u školske klupe.

Današnjim dogovorom odlučeno je da se učiteljima kroz tri navrata poveća koeficijent za 6,11 posto, dok će se nenastavnom osoblju povećati plaće kroz dodatke. Slijedom toga od 1. prosinca 2019. koeficijent se povećava za tri posto. Drugo povećanje za dodatnih jedan posto bit će 1. lipnja 2020.

-Danas su okončani pregovori između Vlade i sindikata i postignut je, po našem uvjerenju, jedan kvalitetan kompromis i što je najvažnije, omogućuje prekid štrajk od sutra ujutro. Ključna poruka je da se škola odvija normalno i u cijeloj Hrvatskoj počevši od utorka- kazao je premijer Andrej Plenković.

Dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021. Između ostaloga povećava se i božićnica s 1250 kuna na 1500 kuna, regresa s 1250 kuna na 1500 kuna, dar za djecu s 500 na 600 kuna, a porast će i otpremnine za otprilike 2 100 kuna.

-To je sve iz kuta Vlade jedan cjeloviti paket i zato smatram da je ovo dobar i kvalitetan kompromis- zaključio je premijer Plenković.