Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kuna
Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše Večernji list. S poremećajima izazvanim pandemijom koronavirusa, dugotrajnom sušom, enormnim rastom cijena žitarica i uljarica s kojima je stočna hrana poskupjela i 95 posto…, domaća je proizvodnja, upozoravaju, pred kolapsom.
Hrana poskupljuje svuda u svijetu, no kad je u pitanju meso, posebice svinjetina, cijene u nas nikad nisu bile niže zahvaljujući viškovima drugih članica EU koje se prelijevaju na naše tržište. Burzovna cijena kilograma žive vage svega je 7 kuna što je neodrživo, upozorava Goran Jančo, predsjednik Saveza uzgajivača svinja Hrvatske, ističući kako pozdravlja mjere i osjetljivost vlade. No novčani iznosi koji su izdvojeni za ublažavanje trenutačne krize pokrit će samo dio gubitaka.
– Znamo da se ne može zabraniti uvoz iz drugih EU članica, niti država ima dovoljno novca da bi prevladali sve teškoće. No u pitanju je hrvatska samodostatnost koja će zbog ovakvih kriza biti još manja. Poljoprivrednu zemlju treba dati stočarima koji daju dodanu vrijednost poljoprivrednom proizvodu, a tako bi u budućnosti bili i manje osjetljivi na tržišne poremećaje, uvjeren je Jančo.
Kukuruz bi, primjerice, sami proizveli za 70-80 lipa umjesto da ga danas kupuju za 1,80 kn/kg. S njime se slaže i proizvođač tovne junadi Darko Celovec. Da je junetina sada i 5 kuna skuplja, tovljači bi, tvrdi, bili tek na nuli.
Cijene domaće junetine, kategorija koje ne uvozimo – u nas su zapravo rasle 5 do 10 posto, no kako uvozna teletina i govedina (mahom 3. kategorije) drže stare cijene, domaći se proizvođači boje kako bi se sa znatnijim poskupljenjem domaćeg mesa potrošači okrenuli jeftinoj piletini i svinjetini.
Svega 165 milijuna kuna interventne državne pomoći za kompletno stočarstvo, mljekarstvo, svinjogojstvo…, koliko je ovih dana najavilo Ministarstvo poljoprivrede, nedostatno je.
Stočna hrana u proizvodnji junadi čini 60 do 70 posto troškova, što znači da će 40 milijuna od te svote za tovno govedarstvo pokriti gubitak od svega 400-tinjak kuna po grlu. Spominju se i mjere za zbrinjavanje stajskog gnoja…, no sve će to malo i teško riješiti glavni problem, a to je nekonkurentnost u EU.
Da su stočari dobili adekvatnu količinu poljoprivrednog zemljišta, o čemu pričamo već više od 20 godina, država sad ne bi ni trebala intervenirati. Nije se radilo ni na stočnom fondu pa tovljenike, svinje i telad, sada kupujemo vani i 30 posto skuplje, rekao je Celovec, donosi Večernji list.