Što je dermatoskopija?

Dermatolozi pomoću dermatoskopije mogu razlikovati melanocitne od ne melanocitnih promjena.

Što je dermatoskopija i zašto je važna za zdravlje kože?

Digitalna dermatoskopija je napredna dijagnostička metoda koja se koristi za analizu kožnih lezija i dijagnosticiranje melanoma. Digitalni dermatoskop koristi posebne kamere koje omogućuju snimanje i pohranjivanje slika i videozapisa visoke kvalitete što dermatolozima uvelike pomaže kod pregleda kože.

Analiza slika i videozapisa vrši se pomoću softvera za dermatoskopiju koji omogućava detaljan pregled lezija te dermatolozima pomaže u ocjenjivanju različitih karakteristika kao što su veličina, boja, oblik i tekstura. Pomoću pohranjenih slika, dermatolozi mogu kroz određeni period pratiti promjene te uspoređivati lezije. Također, dermatolozi pomoću slika mogu lakše uočiti nove promjene koje mogu ukazati na razvoj raka kože.

Što je dermatoskop?

Instrument koji se koristi za dermatoskopiju je dermatoskop, koji omogućuje povećanje vidnog polja uz nepolarizirano i polarizirano svjetlo kako bi se uočili detalji lezije koji se ne vide golim okom. Dermatoskopija je vrlo korisna kod otkrivanja pigmentnih promjena na koži. Dermatoskopom se promatraju epidermalne i dublje strukture gornjeg dermisa, a sama metoda se provodi nakon kliničkog pregleda.

Dermatolozi pomoću dermatoskopije mogu razlikovati melanocitne od ne melanocitnih promjena. Ranije otkrivanje melanoma, vrste raka kože koja nastaje iz pigmentnih stanica kože, ključno je u njegovom liječenju. Melanom se smatra vrlo ozbiljnom vrstom raka kože zbog njegove sposobnosti širenja na druge dijelove tijela i visoke stope smrtnosti.

Dermatoskopija i melanom

Najčešći uzroci melanoma su izlaganje suncu, osobito u kombinaciji s osjetljivošću kože na sunce, te genetski faktori. Simptomi melanoma uključuju pojavu novog madeža ili promjenu postojećih madeža, povećanje veličine, nepravilnosti u obliku, neravnine ili neujednačena boja. Također se mogu pojaviti svrbež, krvarenje ili ranice na madežima.

Dijagnoza melanoma uključuje dermatoskopski pregled lezija i biopsiju tkiva, gdje se uzima uzorak kože radi daljnje analize pod mikroskopom. U nekim slučajevima može biti potrebno dodatno dijagnostičke metode radi procjene širenja melanoma u druge dijelove tijela.

Liječenje melanoma

Melanomi se mogu otkriti dermatoskopskim pregledom, a njihovo liječenje ovisi o stadiju i lokaciji na tijelu te o starosti i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Uglavnom se melanom i okolno tkivo uklanjaju kirurškim putem, a liječenje još može uključivati i radioterapiju ili imunoterapiju, kemoterapiju i ciljanu terapiju.

Važno je da se melanom otkrije na vrijeme i zato ako primijetite bilo kakve promjene na koži obratite se svojem liječniku.

U Poliklinici BINOVA vas čekaju vrhunski stručnjaci!

U Poliklinici BINOVA nudimo razne vrste dermatoloških pretraga uključujući dermatoskopiju. Poliklinika BINOVA opremljena je najsuvremenijom dijagnostičkom opremom, a naš stručni tim svakom pacijentu pristupa na individualan način, uz osobitu posvećenost. POLIKLINIKA BINOVA – Vaše zdravlje, naš je cilj!

 

Hrvatska
Sponzorirani sadržaj