ČUDESAN SASTOJAK

Nemojte koristiti sodu bikarbonu za čišćenje svih površina. Ove stvari može oštetiti

Soda bikarbona zahvaljujući sposobnosti probijanja masnoće i upijanja tvrdokornih mirisa koji neće nestati s drugim proizvodima često je glavni sastojak u domaćim sredstvima za čišćenje
soda bikarbona korist šteta doma pixabay/Ilustracija

Međutim, iako se soda bikarbona može činiti bezopasnom, ona zapravo može oštetiti neke površine Dakle, ne bi se trebala koristiti za čišćenje apsolutno svega. Niste sigurni što izbjegavati?

Evo pet stvari koje nikada ne smijete čistiti sodom bikarbonom.

Stakla i ogledala

Čišćenje stakla i ogledala može biti izazovno, a ti predmeti ne bi se trebali čistiti sodom bikarbonom. Soda bikarbona je abrazivna i može ostaviti sitne ogrebotine na staklenim i zrcalnim površinama, koje se s vremenom nakupljaju, stvarajući zamagljen izgled koji smanjuje jasnoću i čini da površine izgledaju istrošeno, a refleksije manje oštre.

Radije upotrijebite sredstvo za čišćenje stakla ili otopinu octa i vode i krpu od mikrovlakana kako biste uklonili sve sitne čestice i mrlje.

Drvo

Uobičajena situacija: koristili ste drvenu žlicu za miješanje umaka od rajčice, juhe ili gulaša, niste je isprali, a sada ima toliko puno zapečene hrane da se jednostavno ne može očistiti. Iako će vam vjerojatno trebati malo više truda i možda četka za ribanje da riješite ovaj problem, soda bikarbona vam definitivno nije potrebna – osim ako ne želite uništiti površinu.

Soda bikarbona troši zaštitni sloj na drvenim površinama, čineći drvo osjetljivim na vlagu, mrlje, promjenu boje, savijanje i stvara istrošen izgled tijekom vremena.

Određeni kuhinjski pribor

Čišćenje pribora koje ne možete staviti u perilicu može biti dugotrajno, ali bez obzira na to koliko su prljavi, trebali biste izbjegavati korištenje sode bikarbone za njihovo čišćenje. Soda bikarbona može zapeti u sitnim utorima određenih predmeta, poput ribeža i cjedila, piše Novi list.

Aluminijski lonci i tave

Lijepljenje hrane na aluminijskim loncima i tavama može biti jako frustrirajuće, pogotovo ako slučajno kuhate na malo previsokoj temperaturi. Iako biste mogli doći u iskušenje da upotrijebite sodu bikarbonu za odmašćivanje lonca ili tave, to može uzrokovati oksidaciju, zbog čega posuđe izgleda izmijenjene boje i istrošeno.

Uređaji od nehrđajućeg čelika

Bilo da se radi o mrljama od masnoće, općenitoj prljavštini ili otiscima prstiju (od odraslih i djece), uređaji od nehrđajućeg čelika nevjerojatno su skloni prljanju. No korištenje sode bikarbone na ovim često skupim pećnicama, hladnjacima, perilicama posuđa i mikrovalnim pećnicama pogreška je koju ne želite učiniti.

Soda bikarbona mogla bi ukloniti završni sloj vaših uređaja ili čak uzrokovati nastanak ogrebotina. Dakle, ključno je koristiti samo proizvode formulirane posebno za nehrđajući čelik.

Hrvatska
Zanimljivosti