Veća šansa za zlato

Sinković opet mijenjaju disciplinu, u Parizu će nastupiti u dvojcu bez kormilara

Kako su normu za odlazak na OI u dvojcu “bez” ispunila braća Anton i Patrik Lončarić, bio je potreban i njihov pristanak za ovakvu promjenu, jer to znači da će i Lončarići morati mijenjati disciplinu, odnosno oni bi u Parizu trebali nastupiti u dvojcu na pariće
Zagreb: Braća Sinković  osvojili su  zlatnu medalju u dvojcu na pariće na Svjetskom veslačkom kupu Luka Stanzl/PIXSELL

Najbolji hrvatski veslači, braća Valent i Martin Sinković odlučili su kako će na Olimpijskim igrama sljedeće godine nastupiti u dvojcu bez kormilara, a ne u dvojcu na pariće, disciplini u kojoj su na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu prije dva mjeseca osvojili srebro i ispunili normu za odlazak u Pariz.

Ovo je drugi put kako braća Sinković mijenjaju disciplinu nakon raspada četverca na pariće u kojem su veslali s Damirom Martinom i Davidom Šainom prije 10 godina. Od 2014. do 2016. Sinkovići su bili nepobjedivi u dvojcu na pariće te osvojili dva svjetska (2014, 2015) i jedno olimpijsko zlato (2016) u toj disciplini, a onda se odlučili na veliku promjenu i prelazak s dva vesla na jedno. Nakon srebra na SP 2017. u prvoj godini u dvojcu “bez” uslijedila su dva svjetska (2018., 2019.) i jedno olimpijsko (2021.) zlato i u toj disciplini. Lani su na SP u Račicama zauzeli četvrto mjesto u dvojcu na pariće i prvi put nakon 12 godina ostali bez odličja sa SP, dok su ove godine u Beogradu stigli do srebra zaostavši za zlatnim Nizozemcima Stefanom Broeninkom i Melvinom Twellaarom oko tri sekunde pa je jasno kako upravo tu kombinaciju sada već 35-godišnji Valent i 34-godišnji Martin smatraju preteškim suparnicima.

-Mislimo kako imamo veću šansu za zlato u dvojcu ‘bez‘. Valent je nakon sezone razmišljao o tome, predložio meni, a ja sam se složio s njegovim mišljenjem da imamo veće šanse uzeti zlato u dvojcu ‘bez‘ nego u dvojcu na pariće i onda smo se odlučili vratiti- izjavio je Martin Sinković.

-U jednu ruku, pobjegli smo iz dvojca na pariće, ali neće nam ni u dvojcu biti ništa lakše. U biti smo ponovo preuzeli veliki rizik, ponovo ulazimo u nešto rizičnije od onoga gdje jesmo, ali doista vjerujemo da je veća šansa za olimpijsko zlato u dvojcu ‘bez‘. Pošto možemo jednako dobro odveslati obje discipline, mislimo da tu imamo više šansi za zlato. U takvoj smo situaciji, jedini u povijesti koji možemo birati, treba to iskoristiti- smatra Valent Sinković.

Kako su normu za odlazak na OI u dvojcu “bez” ispunila braća Anton i Patrik Lončarić, bio je potreban i njihov pristanak za ovakvu promjenu, jer to znači da će i Lončarići morati mijenjati disciplinu, odnosno oni bi u Parizu trebali nastupiti u dvojcu na pariće.

-Lončarići su nam dali podršku. Naravno da su nam rekli kako im nije svejedno što je i razumljivo, ali su isto tako rekli da razumiju našu odluku. Nikad ne bismo donijeli ovu odluku o promjeni discipline kad bi to značilo da braća Lončarić neće ići na Olimpijske igre. Zamijenili smo mjesta, mi smo uzeli normu u dvojcu na pariće, a oni u dvojcu bez. Mi ćemo ići na Olimpijske igre u dvojcu ‘bez’, a oni u dvojcu na pariće- dodao je Martin Sinković.

Hrvatska
Sport