Nova studija

Šećer treba izbjegavati čak tisuću dana od začeća

Smanjenje konzumacije šećera tijekom tog razdoblja smanjuje rizik od dijabetesa tipa dva za oko 35 posto i rizik od visokog krvnog tlaka za približno 20 posto
trudnica

Bliži nam se blagdansko vrijeme kada i djeca i odrasli jedu puno šećera. Međutim, nova istraživanja pokazuju da bi smanjenje količine šećera koju djeca konzumiraju – čak i prije rođenja – moglo biti korisno.

Studija objavljena u petak u časopisu Science (Science) otkrila je da smanjenje šećera u prvih 1000 dana nakon začeća – tijekom trudnoće i prve dvije godine života – može smanjiti rizik od kroničnih bolesti u odrasloj dobi, navodi CNN. Istraživači su otkrili da smanjenje konzumacije šećera tijekom tog razdoblja smanjuje rizik od dijabetesa tipa dva za oko 35 posto i rizik od visokog krvnog tlaka za približno 20 posto. Također su otkrili da se ove bolesti mogu odgoditi za četiri, odnosno dvije godine.

Istraživački tim je proučavao podatke prije i nakon završetka ograničenja šećera u Velikoj Britaniji od Drugog svjetskog rata do rujna 1953. U siječnju 1940., Ujedinjeno Kraljevstvo počelo je racionirati kako bi se omogućila “pravedna raspodjela” hrane tijekom ratnih nestašica, prema Imperial War Museums. Pristup namirnicama poput šećera, masti, slanine, mesa i sira bio je ograničen. Kada je u rujnu 1953. prestala racionalizacija šećera i slatkiša, prosječna dnevna potrošnja šećera u Velikoj Britaniji gotovo se odmah udvostručila, s oko 40 grama na 80 grama.

Istraživači su pregledali zdravstvene podatke iz britanske Biobanke, velike biomedicinske baze podataka i istraživačkog izvora koji dugo prati ljude, na približno 60.183 sudionika rođenih između listopada 1951. i ožujka 1956., prije i nakon završetka racionalizacije, kako bi utvrdili učinke takvog veliki porast potrošnje šećera.

– Racioniranje šećera stvorilo je zanimljiv prirodni eksperiment, rekla je Tadeja Gracner, glavna autorica studije i viša ekonomistica u Centru za ekonomska i društvena istraživanja na Sveučilištu Južne Kalifornije.

Smanjen rizik od dijabetesa

Analiza šestogodišnjeg razdoblja pokazala je smanjenje rizika od pretilosti za 30 posto kod beba začetih ili rođenih tijekom obroka, uz brži porast dijabetesa tipa dva i hipertenzije kod onih nakon prestanka dijete sa šećerom. Studija je također otkrila da ograničavanje konzumacije šećera u maternici i ranom životu može smanjiti “doživotnu sklonost” slatkišima, pri čemu samo racionalizacija u maternici čini otprilike jednu trećinu smanjenja rizika.

– Nametnuti smo da volimo slatke stvari od trenutka kad se rodimo, rekao je dr. Mark Corkins, šef pedijatrijske gastroenterologije i profesor pedijatrije na Sveučilištu Tennessee, koji nije bio uključen u novo istraživanje.

Stoljećima, rekao je, ljudi su se okretali voću kako bi zadovoljili želju za slatkim, dok su usput dobivali vitamine i minerale. Sada je šećer rafiniran i koncentriran na tako visoku razinu da većina ljudi više voli komad čokoladne torte od breskve, rekao je.

Ove visoke stope potrošnje brzo uzimaju danak našem tijelu.

– Kada konzumirate više šećera, to mijenja način na koji vaš metabolizam funkcionira, te ga počinjete taložiti i skladištiti. Stvoreni smo da spremamo hranu za vrijeme gladi. Više nemamo razdoblja gladovanja, pa to sada skladištimo kao salo, rekao je Corkins.

Količina šećera koja se konzumira u SAD-u je “ekstremno visoka”, istaknuo je.

Prema federalnim Dijetalnim smjernicama za Amerikance 2020.-2025., svatko od dvije godine ili stariji trebao bi ograničiti dnevni unos dodanog šećera na manje od 10 posto ukupnih kalorija. Slijeđenje ovih smjernica može biti teško, rekla je Gracner.

– Dodani šećer je posvuda, čak i u hrani za bebe i malu djecu, a djeca su bombardirana TV reklamama za slatke grickalice. Iako je poboljšanje nutricionističke pismenosti među roditeljima i skrbnicima ključno, također bismo trebali držati kompanije odgovornima za preformulaciju dječje hrane sa zdravijim opcijama i reguliranje marketinga i cijena slatke hrane namijenjene djeci, rekla je Gracner.

Istraživači u novoj studiji kažu da trudnice i dojilje konzumiraju više od tri puta više od preporučene količine dodanog šećera, u prosjeku preko 80 grama dnevno.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti također upozorava da mnoga djeca u dobi od jedne do pet godina ne dobivaju dovoljno voća i povrća dnevno, ali redovito konzumiraju slatka pića, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti