SAMO ZA VAŠE OČI: Otkrivamo čarobni svijet “Blanke i oblaka” autorice Ane Dobričić

Novopečenu autoricu posjeli smo u naš vrući stolac i provjerili što ima za reći o svom prvijencu, pisanju, mašti i strahovima

Naklada Ceres ovih blagdana priprema dvije knjiške poslastice za najmlađe, ali i sve one koji se osjećaju mladima u duši.

Prvi u nizu noviteta slikovnica je naziva “Blanka i oblaci” novopečene autorice Ane Dobričić. Autorica u njoj pripovijeda priču o djevojčici Blanki koja, kao i većina njezinih vršnjaka, ima strah od grmljavine. To jest, sve do jedne besane, olujne noći kada upoznaje Maglicu s kojom kreće na čarobno putovanje u Nebo vječnog sunca. Ondje se malena Blanka upoznaje sa zaigranim svijetom oblaka, koji će joj, naposljetku, pomoći prebroditi najveće strahove. Kako?, pitate se. To ćemo, pak, ostaviti čitatelju da otkrije.

Ali dok čekate da ovaj hvalevrijedan projekt ugleda svjetlo dana, odlučili smo vam predstaviti lik i djelo osobe koja stoji iza njega. Poslušajte što o svemu ima za reći Ana Dobričić, glavom i bradom.

Počnimo s jednostavnim pitanjem: Tko je Ana Dobričić za one koji žele više znati?

To pitanje nije nimalo jednostavno! To je kao prva rečenica u priči, a o njoj sve ovisi. Ana je mnogo toga: profesor, urednik, supruga, mama, kćer, unuka, snaha, vrtlar, pekar, kuhar, a najnovije i autor. Ponuda je prilično šarolika tako da me slobodno svrstajte u ono što vam je blisko.

Upravo očekujete izlazak prvijenca u književnom svijetu. Kako ste se uputili u tu pustolovinu?

Pričanjem priča svojim klincima. Oni stalno traže još, tako da mašta uvijek radi punom parom, a u jednom trenutku, bez plana i cilja te prilično spontano, inspiracija i olovka u ruci su se ujedinile i stvorile Blanku.

Tko ili što Vam daje vjetar u leđa kada govorimo o pisanju?

Dječja pitanja i njihova žeđ za znanjem. Njihovo vrelo znatiželje je neiscrpno, njihove glavice vječito rade, sakupljajući nova znanja i informacije, a na nama je da im ih kontinuirano pružamo kako bi se razvijali i rasli.

Kako je nastala slikovnica “Blanka i oblaci” te zašto baš taj format?

Kada zbrojimo moju struku i trenutnu ulogu, jedini mogući rezultat je slikovnica. Profesori imaju potrebu uvijek nekoga nečemu učiti, a budući da sam mama šestogodišnjakinje i desetogodišnjaka jedini trenutno sveprisutni format je knjiga za djecu.

Konkretno Blanka je nastala jer se moja kćer boji grmljavine. Vidjevši da ju objašnjenje da su to samo oblaci koji se sudaraju nije pretjerano utješilo pustila sam malo mašti na volju i pojavila se Blanka.

U “Blanki i oblacima” upravo pripovijedate o savladavanju svakodnevnih strahova. Koliko je važno djeci pružiti istinite informacije o svijetu oko nas?

Iznimno važno. Djeca su pametna, ali nemaju znanje. Oni su u stanju sve razumjeti ako im se to predstavi na način koji je prilagođen njihovoj dobi. Tako ih poučavate, osnažujete i stvarate im samopouzdanje. Budu jako ponosni na sebe kada savladaju neku novu temu ili otkriju informacije koje su im nove, a zanimljive. Glavice su im kao spužvice koje samo upijaju i to u svakoj prilici treba iskoristiti.

Koju ulogu u tom podvigu mora igrati mašta?

Mašta je vrlo bitna. Šture informacije i odrasle navedu na zijevanje. Kao zima bez snijega, to jednostavno nije to. Mašta je tajni sastojak koji sve čini ljepšim.

Kome biste sve preporučili ovu slikovnicu?

Blanka je za malene koji se boje grmljavine, za one koji vole priče, za mlade znanstvenike koji žele znati više o oblacima, za one koji lakše zaspu nakon čitanja, za mame, tate, bake i djedove koji žele umirujuću priču za laku noć i za sve koji žele provesti par dodatnih trenutaka družeći se uz knjigu.

Pitanje koje mnoge zanima: Što je nastalo prvo – tekst ili ilustracija? Kako izgleda proces stvaranja slikovnice?

U slučaju Blanke prvo je nastao tekst. Nakon toga sam kontaktirala Katarinu s pitanjem zanima li je rad na slikovnici, konkretno Blanki, na što je odgovor bio apsolutno da i tako smo počele. Nakon toga su uslijedila mnoga pitanja i odgovori, razni prijedlozi, sugestije i kompromisi, a ponajviše i najbitnije more prekrasnih ilustracija koje su Blanku oživjele i pretvorile iz zamišljene u vidljivu.

Koja je tajna odnosa pisca i ilustratora?

Pisac i ilustrator moraju imati isto ili slično viđenje priče. Ako je autor stvorio slona, a ilustrator ima kutiju za šibice teško da će rezultat biti zadovoljavajući. Katarinino viđenje Blanke meni se jako svidjelo i s time smo imale odličnu osnovu. Nakon toga je preuzeo njen talent i strpljenje, strpljenje i strpljenje. Ja sam na svaku ilustraciju imala komentar ili prijedlog za ovo ili ono… Ona je sve to strpljivo uzimala u obzir i stvarala i stvarala. A rezultat je bio zadivljujući. Kada sam prvi puta vidjela gotovu slikovnicu, ostala sam bez riječi. Napravila je spektakularan posao i beskrajno sam joj na tomu zahvalna.

Ovo svakako nije kraj Vašeg literarnog stvaralaštva. Što nam pripremate u budućnosti?

Sljedeća priča koju sam napisala je trenutno u izradi. Zove se “Čarobne naočale” i izaći će u prvoj polovici sljedeće godine. Bavi se temom skrivenog noćnog života koji se događa oko nas, a koji možemo vidjeti samo ako posjedujemo čarobne naočale te nas uči da izgled ponekad može prevariti. Nakon “Čarobnih naočala” napisala sam još dvije priče koje za sada još nisu pronašle svoj dom, no nadam se da će se to promijeniti.

Jedna govori o dječaku koji je preplavljen informacijama kako se ponašati za vrijeme pandemije te se to trudi balansirati, ali i educirati druge o funkcioniranju ljudskog tijela opisujući ga kao planet Homo sapiens. Druga, pak, predstavlja dječaka s jedinstvenim moćima koje ga čine poprilično drukčijim od drugih jer on, naime, može vidjeti viruse i bakterije. Tu je naglasak na tomu kako se nositi s činjenicom da si drukčiji te važnosti higijene.

Vjerujem da će uskoro nastati još koja jer uvijek će biti potrebe za približavanjem nekog pojma ili problema djeci, a u kombinaciji sa svojom strukom koja me vječito tjera da djecu nečemu naučim, teme će vrlo vjerojatno i dalje biti poučne i informativne.

Slikovnica, kako nam je šapnula ptičica na grani, trebala bi se naći na policama za koji tjedan, upravo na vrijeme da se pojavi kao dar ispod jelke i nekom uljepša Božić. Više o tome svakako popratite na službenim stranicama Naklade Ceres.