RAK VRATA MATERNICE – RAK KOJEG MOŽEMO SPRIJEČITI: U Velikoj Gorici obilježen Dan mimoza

Uz brojne Goričane koji su kupnjom mimoza podržali akciju, istoj su se odazvali i predstavnici političkog života Velike Gorice

Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se 15. siječnja, a Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u tjednu od 17. do 23. siječnja.

Nacionalni dan prevencije raka maternice humanitarnom prodajom mimoza obilježen je i u Velikoj Gorici. Akciju su nakon trogodišnje stanke organizirali Hrvatska liga protiv raka, Veleučilište Velika Gorica, Gimnazija Velika Gorica te Liga protiv raka Zagrebačke županije, a sve uz potporu Grada Velike Gorice. Cilj ove plemenite akcije je podignuti svijest i osnažiti žene da se odazovu na nacionalne preventivne preglede, te istaknuti važnost edukacije i pravovremenog cijepljenja protiv HPV-a.

-Promjena se vidi, pogotovo u kontekstu prevencije, odnosno cijepljenja, jer uzročnik raka maternice je virus HPV-a. No, cijepljenjem se smanjio broj oboljelih, no lani je umrlo 120 žena od raka maternice- rekla je Sanja Kalambura s Veleučilišta Velika Gorica, koja je ujedno i predsjednica Lige protiv raka Zagrebačke županije.

Uz brojne Goričane koji su kupnjom mimoza podržali akciju, istoj su se odazvali i predstavnici političkog života Velike Gorice predvođeni gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom.

-Drago mi je što ponovno možemo podržati ovako hvalevrijednu akciju. Rana prevencija otkrivanja ove opake bolesti sprječava smrtni ishod, tako da vjerujem da ćemo ovakvim akcijama probuditi svijest kod naših žena- naglasio je Ačkar.