Umjetnici su je oslikali

Proširenje pješačke zone u centru Zagreba – “Mala Martićeva” zatvorena za promet

Nakon što je promet zabranjen u Staroj Vlaškoj te sada u Maloj Martićevoj, Korlaet je za rujan, u povodu Europskog tjedna mobilnosti, najavio zabranu prometa u istočnom dijelu Masarykove, znači u dijelu od Tesline do Gundulićeve ulice
Zagreb: Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet na  otvorenju projekta Mala Martićeva – Asphalt Art Initiative Igor Soban/PIXSELL

Grad Zagreb nastavlja s projektom proširenja pješačkih zona u središtu Zagreba pa je tako, nakon Stare Vlaške i popularno nazvana “Mala Martićeva” zatvorena za promet, a u petak su je umjetnici i oslikali.

-U dogovoru s Vijećem Mjesnog odbora i Vijećem Gradske četvrti, južni dio Trga Grge Martića odnosno popularno nazvanu Malu Martićevu, odlučili smo zatvoriti za promet i preurediti je u pomalo ‘nadrealnom’ duhu. Financirana je sredstvima Bloomberg Asphalt Art Initiative, kojom se oplemenjuju gradski prostori i u tome i građani sudjeluju- rekao je novinarima zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

Smisao je, dodaje, da se građane izvuče na ulicu, da oni taj bivši kolnik sada dožive kao novi pješački prostor na kojem mogu sjediti, uživati i provoditi slobodno vrijeme na otvorenom. Korlaet kaže da im je u Gradskoj upravi važno vratiti grad pješacima i biciklistima. U tom smislu Gradska uprava je već neke poteze povukla.

Nakon što je promet zabranjen u Staroj Vlaškoj te sada u Maloj Martićevoj, Korlaet je za rujan, u povodu Europskog tjedna mobilnosti, najavio zabranu prometa u istočnom dijelu Masarykove, znači u dijelu od Tesline do Gundulićeve ulice. Nakon što se zatvori za promet i taj dio Masarykove ulice oslikat će umjetnici i za to će također biti utrošeno dio financijskih sredstava fundacije Bloomberg.

Street art umjetnik Boris Bare rekao je da je u “Maloj Martićevoj” projekt zamislio tako da prekrasne pločice iz zagrebačkih stubišta “izađu na ulicu”. Kaže da su ljudi uglavnom oduševljeni. Sa svojim kolegom dva dana je radio na tom muralu. Sudjelovali su i građani.

Riječ je o projektu “Mala Martićeva – Asphalt Art Initiative” – proširenje pješačke zove u centru grada Zagreba, cilj kojega je proširiti pješačke zone u gradovima koje će uz aktivnu participaciju i co-design proces omogućiti građanima kvalitetniji život. Grad Zagreb je u sklopu provedenog internacionalnog natječaja izabran između 19 svjetskih gradova za provedbu te značajne inicijative.

Događanja
Grad Zagreb