Zaradio gotovo 20 tisuća eura

Prevarant se predstavljao kao kupac pa otuđio više vozila i mobitela koje je kasnije preprodavao

U malo više od dva mjeseca počinio sveukupno 12 prijevara na području Maksimira i Dubrave
Handshake

Dovršeno je kriminalističko istraživanje provedeno nad 35-godišnjakom kojega se tereti da je od 18. veljače do 28. travnja počinio sveukupno 12 prijevara na području Maksimira i Dubrave, javlja PU zagrebačka.

U veljači je tako doveo u zabludu žensku osobu u vezi njenog objavljenog oglasa za najam uređaja za dubinsko čišćenje te je s njom sklopio ugovor o najmu na jedan dan da bi nakon toga zadržao uređaj za sebe bez da je išta platio, oštetivši je za iznos od oko 800 eura. Sumnja se također da je krajem veljače od trgovačkog društva s područja Novaka unajmio osobni automobil marke Citroen na rok od devet dana, ali ga nije vratio po isteku najma oštetivši trgovačko društvo za oko 6.000 eura, dok je unajmljeni automobil prodao sljedećeg dana muškarcu s područja Bjelovara za oko 700 eura. Nadalje, krajem veljače s poznanikom je dogovorio prodaju svog mobitela marke Iphone Promax kojeg je ovaj platio 400 eura, a kada je utvrdio da se radi o neoriginalnom uređaju vratio ga je osumnjičenom, ali mu on nije vratio novac.

U ožujku je osumnjičeni nazvao muškarca koji je objavio oglas za prodaju dva mobitela marki Iphone 15 i Iphone 15 Pro te ga naveo da uređaje donese na njegovu adresu stanovanja na području Peščenice. Tada je iskoristio nepažnju prodavača koji se nakratko udaljio pomaknuti parkirano vozilo, ukrao mobitele i zaključao se u kuću oštetivši ga za oko 1.700 eura, dok je mobitele istog dana prodao muškarcu iz Bjelovara za oko 1.250 eura. Polovicom ožujka nazvao je žensku osobu koja je objavila oglas za prodaju mobitela marke Samsung Galaxy S4, također je naveo da uređaj donese na njegovu adresu stanovanja te kao u prethodnom slučaju iskoristio trenutak njezine nepažnje, ukrao mobitel i zaključao se u kuću oštetivši je za oko 700 eura. Mobitel je istog dana prodao trgovačkom društvu na području Novog Zagreba za oko 600 eura.

Polovicom ožujka kontaktirao je poznanika koji prodaje osobni automobil marke Peugeot, doveo ga u zabludu da će on kupiti automobil te ga nagovorio da mu ustupi vozilo radi probne vožnje. Nakon što je došao u posjed automobila, čime je oštetio poznanika za oko 1.000 eura, prodao ga je drugom poznaniku za oko 500 eura. Također, krajem ožujka nazvao je muškarca koji je objavio oglas za prodaju motocikla marke Yamaha te ga naveo da motocikl doveze na njegovu adresu stanovanja, a nakon što je prodavač pristao na probnu vožnju, odvezao se njime u nepoznato oštetivši ga za oko 4.800 eura. Isto tako kontaktirao je žensku osobu s područja Dubrave koja je objavila oglas za prodaju bicikla marke Specialized te se lažno predstavio kao kupac, nakon čega je došao do njezine adrese  i zatražio probnu vožnju. Potom se biciklom udaljio u nepoznato oštetivši je tako za oko 450 eura.

Ukupna materijalna šteta pričinjena svim ovim kaznenim djelima iznosi oko 18.900 eura, a po dovršetku istraživanja osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku.

Crna kronika
Grad Zagreb