Knjigu bi trebali svi pročitati

Predstavljen roman Marije Kozlek „Lektira za roditelje“

Knjiga je to koja, u pravom smislu, doista je lektira za odrasle, ali definitivno ju trebaju čitati svi
387518367_302493339434853_5858337251486416779_n

U Vatrogasnom domu u Mariji Magdaleni održano je predstavljanje knjige Marije Kozlek „Lektira za roditelje“. Knjiga je to koja, u pravom smislu, doista je lektira za odrasle, ali definitivno ju trebaju čitati svi. U svom predgovoru knjizi, prof. Silvija Šesto, preporučuje ovaj roman Komisiji za dodjelu književnih stipendija jer je nasušno potreban za ovo vrijeme.

Sadržaj romana je priča devetogodišnje djevojčice. Prije nego otvorite knjigu možda će vam zvučati kao knjiga za djecu i mlade, no priča cilja na puno širi spektar publike. Tiče se prije svega roditelja školaraca i svih onih koji izravno utječu na odrastanje djece. Dotiče se današnjih roditelja koji nesvjesno utječu na ponašanje djece međusobno. Uviđamo kako im već od ranih nogu svojim ponašanjem usađuju predrasude što može biti povod za vršnjačko nasilje.

S druge strane, isti će roditelji nastojati sebe prikazati superiornima, nesvjesno namećući svojoj djeci da i ona budu najbolja. Kad takvo ponašanje djeci stvori pritisak, ona će biti u neprestanom strahu od razočaranja svojih voljenih te će se zbog toga povlačiti, lagati, pa i odlutati. Takav primjer imamo u knjizi „Lektira za roditelje“. Marija Kozlek započinje roman s kraja polugodišta glavnog lika djevojčice Stelle u kojem je ona, zbog zimskog razdoblja u godini te zbog nestabilne obiteljske situacije, pogođena seborejom. Zbog te bolesti trpi vršnjačko nasilje. S dolaskom ljepšeg vremena, Stelli se seboreja povlači, no okolnosti svakim danom sve više pružaju materijala Stellinom razredu za nasilje prema njoj, a ona se nema kome povjeriti… Gradi svoj unutarnji svijet koji joj šteti.

Postoji li rješenje za djevojčicu u nevolji, saznajte u knjizi koju možete naručiti i putem LINKA.

Događanja
Marija Gorica