PREDSTAVLJAMO OPG IVICA CESAR: Priznanja koja dobivamo za naše ulje dokaz su da trud i zalaganje nije uzaludan

Jedan od istaknutijih proizvođača buče na istoku Zagrebačke županije svakako je Ivica Cesar iz Obedišća Ježevskog, koji je između ostaloga dobitnik mnogobrojnih priznanja za svoja bučina ulja
DSC_7697

Sezona je buče ili kako joj vole tepati kraljice jeseni. Mnogobrojna polja buče većinom su obrana i koštice buče nalaze se u sušarama odakle slijedi njen daljnji prerađivački put. Jedan od istaknutijih proizvođača buče na istoku Zagrebačke županije svakako je Ivica Cesar iz Obedišća Ježevskog, koji je između ostaloga dobitnik mnogobrojnih priznanja za svoja bučina ulja. Uoči berbe posjetili smo Ivicu na njegovom OPG-u, gdje nas je detaljno upoznao sa svojim OPG-om, ali i asortimanom koji proizvodi od buče.

OPG Cesar, Ivica je preuzeo od svoga oca prije 12 godina, a danas se bave proizvodnjom buča i bučinih proizvoda. Ima na imanju i drugih ratarskih kultura, radi plodoreda, no buča je primarna kultura koja se uzgaja.

-Može se živjeti, no trebaju puno veće količine od onoga što ja trenutno radim i proizvodim. Kad bi čovjek od toga htio samostalnu proizvodnju trebalo bi zasaditi puno veće količine i površine. Moja obitelj radi nekih 8 hektara, od kojih je do 6 hektara pod bučom- priča nam Ivica i otkriva kako je to na godišnjoj razini do 2,5 tone koštica ako je dobra godina.

-Nažalost u posljednje dvije i pol godine imamo velike suše što nam u proizvodnji stvara velike probleme, jer prinosi nisu onakvi kakve bi mi htjeli.

Berba odrađena, slijedi proces proizvodnje

Sezona berbe je u punom jeku. Ivica i njegova obitelj uspjela je pobrati svu buču. Kako nam je ispričao u sezoni je to najintenzivniji tjedan jer tada se doslovno danonoćno radi.

-Nakon berbe košticu je potrebno oprati od primjesa i pulpe buče, nakon čega slijedi sušenje u sušari te premještanje u selektor odnosno u pročistač prije nego li se posprema u skladište. Kod nas primjerice malo više od 2/3 ide na proizvodnju ulja. U našem slučaju proizvodi se nekih 500-tinjak litara ulja- govori nam naš sugovornik te naglašava kako je i sama proizvodnja iz godine u godinu sve skuplja, jer je cijena energenata ove godine drastično poskupjela.

-Borimo se s tržištem. Cijene rastu, tako da i mi moramo podizati cijenu naših proizvoda, koje najvećim dijelom prodajemo na kućnom pragu ili na manifestacijama u našem okruženju.

Nagrađivano bučino ulje jamac dobrog proizvoda

Proizvedeno ulje kroz godinu se i proda. Ništa čudno, jer ulja OPG-a Cesar dobivaju i prestižna priznanja na Izložbi Alpe Adria koja se svake godine održava u Varaždinu.

-To je najpoznatija i najcjenjenija izložba bučinog ulja u ovom dijelu Europe. S ponosom mogu istaknuti kako svake godine dobijemo i neku od nagrada. Zadnji smo puta dobili dvije srebrne medalje za hladno prešano i toplo prešano bučino ulje. Godinu prije imali smo zlatno i srebrno ulje- s ponosom će Ivica.

-To znači da naš trud i zalaganje nije uzaludan.

Kreću pripreme za Bučijadu u Ivanić-Gradu

Bučino ulje, kao i proizvodi OPG-a Cesar, nezaobilazan su dio i najveće manifestacije posvećene buči – Bučijade u Ivanić-Gradu, koja će se ove godine održati početkom listopada.

-Bučijada je perjanica nas bučara. Tamo se možemo prikazati u punom sjaju. Riječ je o dobro organiziranoj i posjećenoj manifestaciji, na kojoj godinama s ponosom sudjelujemo- kaže nam naš domaćin i upoznaje nas s podatkom kako se buča trenutno tretira kao ratarska kultura, dok bi puno bolji tretman proizvođači imali kada bi se tretirala kao povrće.

-Nastojimo svake godine unaprijediti svoju proizvodnju i polako se širiti, zbog toga što kupci cijene naše proizvode. I potražnja nam se širi tako da se moramo prilagođavati tržištu- zaključio je razgovor Ivica Cesar.

Agro
Hrvatska
Intervju
Općina
Rugvica
Zagrebačka županija