POLICIJA UPOZORAVA: Ne upuštajte se u trgovinu kriptovalutama, sve su češće prijevare

Jednu takvu prevara pretrpjela je i bez nekoliko desetaka tisuća američkih dolara ostala je 54-godišnja žena
Bitcoin kriptovaluta Armin Durgut/PIXSELL

Splitska policija još jednom je upozorila građane da se zbog sve češćih prijevara ne upuštaju u internetsko trgovanje kriptovalutama, a jednu takvu pretrpjela je i bez nekoliko desetaka tisuća američkih dolara ostala 54-godišnja žena.

U policiji navode kako je ona otvorila korisnički račun na internetskoj platformi za trgovanje kriptovalutama te uplaćivala iznose prema uputi i posredovanju nepoznate osobe s kojom je kontaktirala preko društvenih mreža. Prema tim uputama, od veljače do travnja prošle godine 54-godišnjakinja je kupovala kriptovalutu i uplaćivala više većih novčanih iznosa, a kada nije bila u mogućnosti podići dobitak, shvatila je da je prevarena.

Ukupno je uložila nekoliko desetaka tisuća američkih dolara, a nakon neisplate navodno zarađenih kriptovaluta od nje se tražilo da uplati proviziju te različite troškove u većim iznosima.

-Nakon nemogućnosti da dođe do svoje navodne zarade, kontaktirala je osobu koja joj je ponudila usluge posredovanja u cilju dobivanja zarađenog novca te ju opet tražila novac. Začarani krug prevaranata svakako nudi rješavanje Vašeg problema, ali novaca nema- poručuju iz policije, koja je pokrenula kriminalističku istragu.

Uz napomenu da je i ta prevarena žena s većim količinama novca opet poklonila povjerenje nepoznatim osobama, u nadi da će konačno doći do obećanog bogatstva, ističu kako osobe koje se žele upustiti u ovakvu trgovinu moraju biti educirane o načinu investiranja, odnosno potražiti osobe koje su ovlaštene za takvu trgovinu.

Naglašavaju i kako, osima na internetu, postoje i poslovnice ovlaštenih trgovaca. Nakon što poklone vjeru nepoznatoj osobi koja im obećava brzu i veliku zaradu, navode u policiji, građani ulažu nemala novčana sredstva i upuštaju se u trgovanje preko internetskih stranica te putem osoba za koje nemaju provjerene informacije.

Kako bi izbjegli biti prevareni, poručuju građanima, ključno je znanje o načinima investiranja, o tvrtkama i osobama koje su ovlaštene za takav način ulaganja.

Svaka nevjerojatna ponuda o brzoj i lakoj zaradi, tvrde u policiji, trenutak je kada im se treba upaliti alarm, kao i činjenica da ih zovu nepoznati ljudi i znaju za njihov problem vezan uz neisplatu navodnog dobitka.

Crna kronika
Hrvatska
Sport