Polaganjem prisege 18. naraštaj kadeta HV-a započeo vojnički put

Vojnički put započeo je za 108 kadeta

Marko Prpić/PIXSELL

Pripadnici 18. naraštaja kadeta Hrvatske vojske u Zagrebu su polaganjem svečane prisege započeli svoj vojnički put čime je označen početak akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

Među 108 kadeta koji su u vojarni “Petar Zrinski” položili prisegu su 83 polaznika preddiplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja, 23 polaznika integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva, te dva kandidata za vojne pilote. Svoje školovanje započelo je i 14 kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Kosova.

Kadete i kadetkinje koji su danas ušli u redove Hrvatske vojske pozdravio je izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, čestitajući im na vjernosti domovini i položenoj prisezi koja zbog poštivanja epidemioloških mjera nije mogla biti upriličena u Kninu.

-Današnjom prisegom izrazili ste spremnost za služenje svom narodu, a svaka izgovorena riječ ima snagu, a snaga vaše prisege i uzvišenost vojnog poziva imaju temelj u dubokoj čežnji da čuvate svoj narod i domovinu- rekao je Banožić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj pozvao je kadete da budu „paklenski radoznali, uporni i inovativni”.

-Vojnički život je drugačiji i nosi brojne izazove ali siguran sam da ste spremi na izazove i sva iznenađenja s kojima se možete suočiti- rekao je Hranj.

Hrvatsko vojno učilište koje će kao temeljna institucija kadete pratiti na putu obrazovnog razvoja prema djelatnim časnicima, po riječima Hranja, izraslo je u cijenjenu obrazovnu instituciju te se svojim studijskim programima integriralo u sveučilišnu zajednicu. Posebno je zahvalio sveučilišnoj zajednici koja je prepoznala kvalitetu vojnog obrazovnog sustava i dala potporu studijskim programima kroz suradnji na visokoj stručnoj i profesionalnoj razini.