Počeo prosvjed protiv otkaza u Holdingu, Sindikati traže smjenu Uprave

Pred zgradom u Vukovarskoj ulici okupilo se nekoliko stotina prosvjednika, radnika Holdinga i sindikalnih čelnika, oboružanih sindikalnim zastavama, zviždaljkama i transparentima
Prosvjed bivših zaposlenika Zagrebačkog holdinga zbog otkaza Matija Habljak/PIXSELL

Prosvjed dijela sindikata Zagrebačkog holdinga, koji su dio koordinacije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, započeo je ispred sjedišta Holdinga, a sindikalci traže smjenu Uprave Holdinga i prekid postupka utvrđivanja kolektivnog viška radnika.

Pred zgradom u Vukovarskoj ulici okupilo se nekoliko stotina prosvjednika, radnika Holdinga i sindikalnih čelnika, oboružanih sindikalnim zastavama, zviždaljkama i transparentima.

Noseći transparente s natpisima poput “Dolje Uprava ZG holdinga”, “Zaustavite farsu”, “Tomislave, koliko imaš bodova” i “Možemo prodati Gradsku plinaru ZG za 160. rođendan”, prosvjednici zahtijevaju smjenu nove Uprave Holdinga na čelu s predsjednikom Ivanom Novakovićem.  Također traže da se prekine postupak utvrđivanja kolektivnog viška radnika, a otkazi ne dijele prije nego se utvrdi plan reorganizacije i nova sistematizacija radnih mjesta.

Prosvjed je to dijela sindikata koji su s Upravom vodili socijalni dijalog o utvrđivanju viška zaposlenih. Nezadovoljni procesom, sedam sindikata iz koordinacije SSSH-a početkom veljače izašlo je iz pregovora, dok su ih nastavili sindikalni povjerenici iz tzv. kućnih sindikata.

Utvrđen popis od 447 zaposlenih viška 

Tako je između predstavnika kućnih sindikata i Uprave dogovoren popis od 447 osoba koje predstavljaju tehnološki višak i idu u program zbrinjavanja.

Predstavnik nezadovoljnika, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Baldo Kovačević smatra da je cjelokupan proces od početka krivo vođen. Osim što tvrdi da je Uprava vodila dijalog s “nelegitimnim tijelom” – pregovaračkim odborom u kojem su kućni sindikati imali sedam, a SSSH-ovi samo dva predstavnika, Kovačević kaže da je utvrđivanje viška radnika vođeno “nakaradno” jer isti ljudi koji su svih godina vodili procese zapošljavanja, danas odlučuju o otpuštanjima.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je prosvjed ustvrdivši da je socijalni dijalog bio konstruktivan i da ga većinski sindikati nastavljaju, a prosvjeduje manjinski dio.

Od prvotnog popisa s 544 radnika viška taj je broj smanjen na 447, rekao je Tomašević i odbacio tvrdnje da su na popisu čistačice i zaštitari.

Istaknuo je kako je utvrđivanje viška dio procesa u kojemu Holding, nakon dvogodišnjeg poslovanja u gubitku, “mora stati na noge” kako bi sljedeće godine mogao podmiriti svoje dugove.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo