Počela je sezona jagoda: Evo kako razlikovati domaće od uvoznih

Počela je sezona jagoda, ali se mnogi pri kupnji suočavaju s pitanjem: kako prepoznati prave, domaće jagode i izbjeći uvozne, koje često nemaju tako dobar okus?
Važno je znati da su prve jagode koje u proljeće vidimo na tržnicama ili policama trgovina obično uvozne – čak i ako prodavači tvrde da su domaće. Prave lokalne jagode dozrijevaju nešto kasnije.
Pritom postoje očite razlike između domaćih i uvoznih jagoda, ako znamo na što treba obratiti pažnju.
Domaće jagode imaju duboku crvenu boju po cijeloj površini, prepoznatljiv miris i pune su sitnih sjemenki. Njihove peteljke su svjetlozelene, a plodovi često nepravilnog oblika – što je dobar znak da nisu kemijski tretirani.
Uvozne jagode, međutim, obično su pravilnog oblika, iznutra blijedoružičaste i gotovo bez mirisa. Ako je unutrašnjost izrazito crvena, postoji mogućnost da su tretirane pesticidima.
Zato odvojite trenutak prije kupnje: držite jagodu u ruci, pomirišite je i pogledajte je. Nos i oči brzo će vam reći imate li zaista nešto domaće u rukama ili je to samo dobro upakirana prijevara, prenosi N1.