Pizze su dvostruko skuplje nego prije, a sastojci koštaju manje od pet eura

Pizza je jedno od najpopularnijih jela današnjice. Jede se posvuda: na ulici u hodu, kod kuće pred ekranom, na rođendanima i tulumima, na putovanjima u boljim i prosječnim restoranima… Kao i sve prosječno, ovo jelo ima svoje jeftine i skupe varijante, ovisno od kakvih sastojaka se priprema i što se na nju stavlja, ali i na kojim se lokacijama jede.
Pizze jedu gotovo svi, a kretanje njihovih cijena puno svjedoči o inflaciji i kupovnoj moći, piše N1. Dok su prije šest-sedam godina prosječne cijene pizza bile oko 30 ondašnjih kuna iliti 4 današnja eura, danas su barem dvostruko veće. Teško je, čak i u manjim mjestima i nerazvikanim pizzerijama, naći srednju pizzu promjera 30-ak centimetara, jeftiniju od 8 eura. Ako i ima jeftinijih, onda su to one bazične vrste margherita, vesuvio ili capriciosa. Sve ostale s “dodanom vrijednošću” koštaju od 8 eura naviše, najčešće od 10 do 12 eura.
Skuplje i za 30-ak nekadašnjih kuna
Jesenas smo, uspoređujući tadašnje cijene u restoranima s onima dvije godine ranije, prije uvođenja eura, uočili da obične pizze sada koštaju kao donedavno one “specijalne”. Primjerice, na jelovniku jedne zagrebačke pizzerije obična pizza margherita u te je dvije godine poskupjela s 59 kuna na 11,50 eura, odnosno 86,75 kuna, dok je miješana pizza sa 67,50 kuna poskupjela na 13,50 eura ili, u bivšoj valuti, 102 kune.
Na internetu smo pronašli jelovnik jedne druge zagrebačke pizzerije iz 2019. godine. Ondje je prije šest godina pizza margherita koštala 45 kuna, capriciosa i vegetarijanska po 49 kuna, a pizza s pršutom 59 kuna. U istoj pizzeriji danas margherita košta 9,60 eura, capriciosa i vegetarijanska koštaju 10,80 eura, a pizza s pršutom 11,70 eura.
Preračuna li se, radi usporedbe, u nekadašnje kune, u toj pizzeriji, koju smo nasumce uzeli za ogledni primjer, u šest godina pizza margherita poskupjela je 27 kuna, capriciosa i vegetarijanska poskupjele su nešto više od 32 kune, a pizza s pršutom skuplja je za 29,25 kuna nego prije šest godina.
Možemo ih kupiti 46 manje nego 2010.?
Nedavno na Redditu jedan je korisnik iz Hrvatske potaknut, kako je napisao, reakcijom nekog turista koji je preskupo platio pizzu u njegovom gradu, usporedio cijene pizze i medijalnu plaću ove godine s onima prije petnaest godina, 2010. godine. Za ondašnju prosječnu cijenu pizze “između srednje dobre i odlične” uzeo je 37 kuna, a ove današnje 12 eura.
Prema njegovom izračunu, 2010. godine za ondašnju medijalnu plaću koja je iznosila 727.78 eura moglo se kupiti i pojesti 148 takvih pizza. A s današnjom medijalnom plaćom, koja je u svibnju iznosila 1.236 eura, prema tom izračunu može se pojesti 102 pizze ili čak 46 manje nego onomad.
U komentarima podno te objave jedan je korisnik napisao kako u njegovom mjestu pizza koju je lani plaćao 10 eura sada košta 12,50 eura, dok je nekoć koštala 45 kuna.
– A ista pizzerija, ista pizza i isti pizza majstor, napisao je.
Suprotan primjer: pizza u pet godina skuplja 53 centa
Jedan čitatelj upozorio nas je, pak, na jednu pizzeriju u Osijeku ističući je kao suprotni primjer, odnosno mjesto gdje cijene nisu drastično rasle. U toj osječkoj pizzeriji početkom 2020. godine pizza margherita koštala je 36 kuna, capriciosa 42 kune, a najskuplja pizza, reklamirana kao specijalitet kuće, 51 kunu.
Danas u istoj pizzeriji margherita košta 6,20 eura (46,77 kuna), što bi u staroj valuti bilo tek 10,7 kuna više. Cijena capriciose danas je 6,70 eura (50,54 kune), osam i pol kuna više nego onda, dok ona najskuplja “specijalna” danas košta 7,30 eura (55 kuna) što je u tom izračunu tek četiri kune ili 53 centa više.
“Kućna” pizza za manje od 5 eura
Izračunali smo i koliko bi koštala pizza pripremljena u kućnoj radinosti. U obzir smo uzeli normativ za “bogatiju” miješanu pizzu: 250 grama tijesta, 200 mililitara pasirane rajčice, 150 grama sira, 100 grama šunke i 50 grama gljiva. Prema tom izračunu i prosječnim cijenama u trgovinama, uključujući i one odlukom Vlade ograničene cijene (brašno, mlijeko, ulje…) sastojci za tijesto koštaju 0,71 euro, a dodaci (pasirana rajčica, sir, šunka, gljive) 4,0583 eura.
Tijesto
brašno T-550, 500 grama (T-550): 0,40 EUR (0,80€/kg)
sol 1 žličica (10 grama): 0,0075 EUR (0,75€/kg)
svježi kvasac 10 g: 0,1875 EUR (0,75€/42 g)
mlijeko 50 mililitara: 0,051 EUR (1.03€/l)
šećer 1 žličica (10 grama): 0,0133 EUR (1,33€/kg)
ulje suncokretovo 2 žičice (30 ml): 0,051 EUR (1,72€/l)
ukupno: 0,7103 eura
Dodaci
pasirana rajčica 200 grama: 0,44 EUR (1,09€/500 ml)
sir mozzarella 150 grama: 1,96 EUR (13,16€/kg)
šunka za pizzu 100 grama: 0,65 EUR (6,49€/kg)
šampinjoni rezani 50 grama: 0,298 EUR (1,49€/250 g)
ukupno: 4,0583 eura
Pizza koju bi tako ispekli kod kuće koštala bi 4,77 eura. Naravno, u pizzerijama i restoranima namirnice potrebne za pripremu pizze čine tek manji dio udjela u cijeni jer tu su još PDV, troškovi poslovanja i marža odnosno zarada vlasnika, a u obzir treba uzeti i kvalitetu sastojaka koji se stavljaju na pizzu. Ipak, ispada da sam trošak pripreme pizze čini tek trećinu pa čak i četvrtinu njene cijene, ovisno o tome u kojoj pizzeriji je jedete.