Zdravlje na stolu

PAZITE ŠTO KUPUJUTE Ovo voće i povrće ima najviše pesticida

Iako jedemo zdravo, pesticidi su i dalje prisutni
vegetables-752153_1280

Zdrava prehrana osnova je kvalitetnog života, no, čak i kada na tanjur redovito stavljamo svježe povrće i voće kako bismo živjeli zdravije, stručnjaci upozoravaju da treba paziti.

Američka organizacija za zaštitu okoliša Environmental Working Group (EWG) objavila je najnovije podatke koji pokazuju da čak 75 posto uzoraka svježeg voća i povrća testiranih od Ministarstva poljoprivrede SAD-a sadrži ostatke pesticida, dok ih u tzv. “prljavih dvanaest“ ima čak 95 posto. Na vrhu te neslavne liste već godinama su jagode i špinat, ali i neke druge svakodnevne namirnice.

Na popis 12 najzagađenijih namirnica u 2025. godini ušle su kupine i krumpir, dok su se, s druge strane, na popis “15 čistih“ – namirnica s najmanje pesticida – pridružili karfiol i banane. Pogledajte kakva je bila situacija prošle godine, prenosi N1.

Doduše, ove liste svakako treba uzimati s rezervom, jer su rađene na temelju podataka iz SAD-a. Tako je, na primjer, za krumpir primijećeno da “skoro 90 posto sadrži poljoprivrednu kemikaliju, klorprofam, koja se primjenjuje nakon žetve kako bi se spriječilo klijanje“, a “Europska unija je ukinula svoje odobravanje klorprofama 2019. godine, nakon procjene iz 2017. godine koja je utvrdila rizike za potrošače i radnike od njegove uporabe i prisutnosti na hrani, prvenstveno na krumpiru“.

“Čistih 15” za 2025. godinu

Ovih 15 vrsta proizvoda imalo je najmanju količinu ostataka pesticida od svih 47 uzoraka. Kako se napominje, skoro 60 % uzoraka voća i povrća iz “čistih 15“ nije imalo detektabilne ostatke pesticida, a avokado, papaja, ananas, crni luk i kukuruz šećerac su među voćem i povrćem s najnižim rangom, uključujući ukupnu toksičnost.

– Ananas
– Kukuruz šećerac (svjež i zamrznut)
– Avokado
– Papaja
– Crni luk
– Slatki grašak (zamrznut)
– Šparoge
– Kupus
– Lubenica
– Karfiol
– Banane
– Mango
– Mrkva
– Gljive
– Kivi

“Prljavih 12“ za 2025.

Od 47 artikala uključenih u našu analizu, ovih 12 voća i povrća bilo je najviše kontaminirano pesticidima. Ukupno 203 pesticida pronađeno je u “prljavih dvanaest“ povrća, a uzorci svih vrsta proizvoda – osim trešanja – pokazuju više od 50 pesticida. Pesticidi su pronađeni u 96 % uzoraka svih 12 vrsta proizvoda i svaka stavka, osim krumpira, imala je u prosjeku četiri ili više pesticida otkrivenih u pojedinačnim uzorcima. Na vrhu liste prema razini i toksičnosti otkrivenih pesticida bili su mahune, špinat, ljute paprike, kelj i raštika…

Artikli s oznakom “+“ su također uključeni jer su ljute paprike i mahune također visoko rangirane samo na temelju ukupne toksičnosti pesticida.

– Špinat
– Jagode
– Kelj, raštika i slično zeleno povrće
– Grožđe
– Breskve
– Trešnje
– Nektarine
– Kruške
– Jabuke
– Kupine
– Borovnice
– Krumpir
– Ljute paprike
– Mahune

Agro
Hrvatska