Ovogodišnja Artupunktura nudi dvostruko više priredbi nego lani

Od 15. rujna platforma donosi 23 umjetnička projekta
Zagreb: Predstavljanje drugog izdanja umjetničke platforme Artupunktura 2022. Josip Regović/PIXSELL

Zagrebački umjetnici te kulturni i turistički djelatnici okupili su se oko platforme Turističke zajednice grada Zagreba Artupunktura, koja će u Zagrebu od sredine rujna građanima i gostima predstaviti 23 umjetnička projekta, rečeno je na konferenciji za tisak.

Drugo izdanje Artupunkture nudi dvostruko više priredbi od prošlogodišnjeg, rekla je direktorica TZGZ Martina Bienenfeld. Posebno je istaknula izložbu Art Future, za koju je rekla da je prva izložba digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u cijeloj jugoistočnoj Europi, kojom Zagreb staje uz bok svjetskim predvodnicima u digitalnoj umjetnosti.

Na izložbi Art Future umjetnici iz Hrvatske i svijeta izlagat će 3D skulpture koristeći se tehnologijom proširene stvarnosti. Uz ine izlagat će 3D modelari i ilustratori svjetskog glasa kao što su Veljko Popović i Igor Puškarić te ruski umjetnik koji živi u Italiji Alexey Severin koji je stvarao za virtualne izložbe za venecijanski Biennale i globalno poznati kolumbijski umjetnik Botina, rečeno je.

Direktor Kuće Lauba Tomislav Kličko ocijenio je da je [email protected] projekt dosad najveća umjetnička intervencija u Zagrebu, koja grad čini velikom galerijom u kojoj sudjeluje 58 domaćih i 31 strani umjetnik. Također, istaknut je projekt šest obilazaka i art tura, a za jednu od njih Ilica: Q’art Aleksandar Battista Ilić kazao je da stavlja umjetnost u službu zajednice i predstavlja nešto hrvatsko što je imalo utjecaje na svjetsku umjetnost.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet čestitao je organizatorima i sudionicima koji će “tom jedinstvenom umjetničkom platformom u idućih mjesec dana transformirati Zagreb u jedinstveno središte urbane kulture”.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska