Ovo su namirnice koje djeca ne bi trebala jesti često

Prehrambene navike koje svojim mališanima uvedemo u ranom djetinjstvu bit će temelj njihovih prehrambenih navika do kraja života. Ponekad, zbog ubrzanog tempa života, ponudimo brzo rješenje i obrok koji nije baš najzdraviji. Međutim, moramo znati koje namirnice nije dobro jesti prečesto.
Djeci su potrebni ugljikohidrati za energiju, proteini za obnavljanje stanica, masti i vlakna koja se nalaze u voću i povrću. Moramo ih educirati prvenstveno primjerom i smislenim ponašanjem. Čak i vrlo mala djeca već imaju vrlo dobar osjećaj za ovo. Stoga je neophodno osigurati zdravu ishranu za sve članove porodice, jer samo tako možemo dati dobar primjer i uvjeriti našu djecu da učine isto. Sljedećih nekoliko namirnica su među namirnicama za kojima djeca često posežu, a ne bi ih trebali jesti, prenosi N1.
Slatkiši
Šećer je štetan za naše tijelo, ali većina djece ga obožava, pa ga se ne trebamo potpuno odreći. Umjesto toga, trebamo ih primjerom naučiti da slatkiše treba konzumirati umjereno i u kombinaciji s voćem. Nakon konzumiranja slatkiša, neophodno je temeljno oprati zube. Šećer kod djece je obično glavni krivac za suzbijanje apetita, hiperaktivno ponašanje i razdražljivost. Zato, kao alternativu slatkišima, ponudite djeci domaće zobene kolačiće sa komadićima tamne čokolade, domaći sladoled od banane ili komadiće voća.
Majoneza
Čak 65 do 80 posto majoneze sastoji se od ulja. Najčešće se koristi suncokretovo ulje, a u nekim ga majonezama zamjenjuje repičino ulje. Žumanjci i voda su drugi i treći sastojci na listi. Slijede ocat, senf i začini. Riječ je o energetski bogatoj namirnici koja sadrži puno masnoća, te škroba i začina. Umjesto toga ponudite klincima zdravu alternativu, poput avokada koji je jednako kremaste teksture i odličan je izvor omega masnih kiselina, dok majoneza sadrži potencijalni alergen – jaje.
Hrenovke
Hrenovke su još jedan popularan mesni proizvod među djecom, ali nisu toliko zdrave da bi ih se trebalo često konzumirati. Prema nutricionistima, hrenovke su zbog svog sastava potpuno neprikladne za djecu. Riječ je o mesnim prerađevinama koje same po sebi imaju samo proteinsku vrijednost i štetne su zbog samog načina proizvodnje. Među najopasnijim tvarima koje se nalaze u hrenovkama su nitrati i pojačivači okusa. Ali sadrže i mnogo nekvalitetne soli.
Pekarski proizvodi
Umjesto proizvoda od bijelog brašna, koji sadrže mnogo škroba i kvasca, koji mogu izazvati nadutost, birajte peciva od cjelovitog zrna pšenice. Krafne i kroasane zamijenite domaćim keksima.
Pašteta
Pašteta je nezdrava brza hrana koja sadrži životinjske bjelančevine. To može uzrokovati mnoge neugodnosti, uključujući unutarnje upale, probleme s probavom, probleme s kožom, akne i druge osipe te pretilost. Između ostalog, sadrži i sol i pojačivače okusa te je visokokalorična namirnica.