Recept za savršenu domaću kavu

Ovo su najveće pogreške u kuhanju kave

Jednu stvar morate napraviti čak tri puta
kava

Mnogi ljudi ne mogu zamisliti svoje jutro bez njenog mirisa, a nekima je miris mljevene kave jedan od najljepših na svijetu.

Kažu i da je najbolja kava ona u kojoj se uživa umjereno i bez brzine, a mi vam donosimo savjete dvoje stručnjaka za kavu.

Najčešće greške koje ljudi rade kod pripreme domaće kave su da čekaju da voda zakipi, pa tek onda dodaju kavu, te da kavu miješaju čak i nakon što je prokuhana i skinuta sa štednjaka.

Priprema savršene šalice kave

Stvari bez kojih nećete moći skuhati savršenu domaću kavu su voda i mljevena kava, a prema ukusu joj možete dodati šećer ili mlijeko.

Vode vam treba onoliko koliko ćete popiti, što u pravilu znači – ako želite skuhati samo jednu šalicu kave, onda vam je dovoljna šalica vode koju možete uliti u kuhalo za vodu.

Važno je da kavu stavite neposredno prije nego voda proključa. Maknite kuhalo za vodu sa štednjaka i stavite kavu – na jednu šalicu vode ide jedna puna žličica kave.

Kad ste kavu stavili u vodu, promiješajte je i vratite na štednjak da prokuha. Kad kava prokuha, maknite je sa štednjaka i ponovite postupak još dva puta, jer kava je najukusnija kada prokuha tri puta. Zatim u šalicu ulijte svoj omiljeni topli crni napitak i po želji dodajte šećer i/ili mlijeko.

Mali kolačići za savršen ukus

Iako kavu možete skuhati u čemu god želite, sve dok je posuda dizajnirana za kuhanje, kava pripremljena u tradicionalnoj bakrenoj posudi ipak ima “poseban okus”.

Koristite hladnu, svježu vodu i nikada je ne sipajte do vrha kuhala za vodu.

Ako kuhate šećer dodajte ga u mlaku vodu.

Sve ovisi o ukusu, ali standardni omjer je: dvije žličice kave na 120 ml vode.

Kad sipate kavu u šalice, ulijevajte je polako, kako bi se talog što manje miješao s tekućinom. Najbolje je piti iz tanjih čaša.

Dodajmo i da se kava ne smije zagrijavati te da je užegla kava najgora kava, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti