Ovo povrće treba jesti svaki dan

Dr. Steven Gundry, stručnjak za zdravlje crijeva i kardiokirurg s više od 25 godina iskustva, ističe kako su zdrava crijeva temelj ukupnog zdravlja, odgovorna za sve – od imuniteta do dugovječnosti i funkcije mozga. Ključna navika koja pomaže u očuvanju tog zdravlja je konzumacija pravog povrća.
Prema njegovim riječima, najzdravije povrće ima dvije važne karakteristike: bogato je polifenolima i ima gorak okus. Upravo ti spojevi hrane korisne bakterije u crijevima, smanjuju upale i poboljšavaju mentalne funkcije. U nastavku je nekoliko najzdravijih vrsta povrća koje, prema dr. Gundryju, treba jesti svaki dan.
Krstašice
Brokula, prokulica, cvjetača, kupus i rikola izuzetno su korisni za zdravlje crijeva. Ovo povrće potiče proizvodnju postbiotika – tvari koje nastaju fermentacijom u crijevima i jačaju imunitet. Također potiču rad mitohondrija, koje su zadužene za stvaranje energije u tijelu. Bogate su sumpornim spojevima koji poboljšavaju zdravlje krvnih žila.
Artičoke
Artičoke su neizostavan dio mediteranske prehrane. Sadrže inulin – prebiotičko vlakno koje hrani dobre bakterije u crijevima. Imaju nisku kalorijsku vrijednost, a bogate su kalijem, vitaminom C, magnezijem i folatima. Nemojte bacati stabljike jer sadrže najviše vlakana. Artičoke se mogu jesti kuhane na pari, pržene ili čak sirove.
Korjenasto povrće
Nije svaki korijen jednakih blagodati. Rotkvice, luk, češnjak i komorač imaju nizak udio šećera i puni su prebiotika. Zdravi su i ljubičasti batat, repa i rutabaga.
Radič i gorko lisnato povrće
Popularno u Italiji i Francuskoj, povrće poput radiča i endivije sadrži obilje inulina i polifenola. Njihova gorčina znak je visoke antioksidativne vrijednosti. Radič je posebno bogat antioksidansima koji štite tijelo od štetnih utjecaja slobodnih radikala. Odlični su za konzumaciju u sirovom obliku, prenosi N1.