Ovo je provjereni recept za najbolji domaći ajvar
Ajvar je specijalitet koji se na cijelom Balkanu radi u rujnu. Mnoga domaćinstva u Bosni i Hercegovini sama rade svoj ajvar. Najbolji ajvar ipak je u Sjevernoj Makedoniji. Zato ćemo vam predstaviti kako Makedonci pripremaju svoj specijalitet.
Ako niste znali, ajvar je u svojim počecima bio zamjena za jela s mesom i druga bogatija jela koja si mnoge obitelji nisu mogle priuštiti. U tim teškim vremenima postao je omiljeni dodatak i način da svojim vrhunskim okusom oplemenimo jela. Iz Makedonije se brzo proširio u sve zemlje Balkana, a svaka regija je ajvaru dala svoj pečat.
Ipak, Makedonci drže do tradicije i svoj ajvar pripremaju na jedinstven tradicionalan način.
Kako se radi ajvar?
Priprema ajvara nije samo kulinarski zadatak; to je ritual koji uključuje cijelu obitelj i susjedstvo. Svake jeseni, kada je berba paprike na vrhuncu, obitelji se okupljaju kako bi ispekle, ogulile i izmiksale paprike.
Ovaj proces, koji može trajati satima, zahtijeva strpljenje i ljubav. Ajvar se priprema polako, uz stalno miješanje kako bi se postigla savršena tekstura i okus. Najljepši je začin, kažu mnogi, druženje tijekom pripreme.
Ajvar se, za razliku od svojih bliskih srodnika ljutenice i pinđura, drži jednostavne filozofije: samo crvene mesnate paprike, ulje, sol, ocat i malo šećera. Pomislite li dodati nešto više, vaš će se ajvar pretvoriti u nešto drugo – ljuteniku s ljutim papričicama ili pinđur s patlidžanima i mrkvom.
Dakle, držimo se osnova i bez greške dobivamo savršen ajvar, prenosi N1.
Sastojci:
25 kg crvenih paprika (srednje veličine, ne previše mesnate)
1-1,5L suncokretovog ulja (količina ovisi o potrebama tijekom prženja)
sol (po ukusu)
2 žlice šećera
1 žlica octa
(po želji) 1 kg ljutih papričica za pikantni ajvar
Kako pripremiti ajvar?
Priprema paprika
Paprike operite i dobro osušite
– Pecite paprike sa svih strana dok kora ne pocrni, ali ne smiju zagorjeti
– Pečene paprike stavite u plastične vrećice kako biste ih lakše ogulili
– Paprike ogulite i očistite od sjemenki
– Ostavite paprike da se ocijede preko noći ili nekoliko sati (što duže)
– Mljevenje paprike
Ocijeđene paprike sameljite u mlincu, za bolji ajvar preporučuje se krupnije mljevenje
Prženje ajvara
– Lagano nauljite veliku zdjelu i stavite mljevenu papriku
– U drugoj tavi zagrijte ulje
– Dok se ulje zagrijava, na srednjoj vatri miješajući pržite paprike oko 20 minuta
– Kad se ulje dobro zagrijalo dodati ga u paprike uz stalno miješanje
– Ajvar pržite na srednjoj vatri 2 do 3 sata od prvog vrenja uz stalno miješanje
Završni dodaci i konzerviranje
Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude. Pola sata prije kraja prženja staklenke staviti u pećnicu na 100 °C da se zagriju. Pred kraj prženja dodajte sol, šećer i ocat.
Vrući ajvar prebacite u vruće staklenke, zatvoriti ih čistim poklopcima. Staklenke vratite u pećnicu na 75 °C još sat vremena.
Staklenke ostaviti u zatvorenoj pećnici dok se potpuno ne ohlade.
Savjeti i trikovi
Odabir paprika: Koristite paprike srednje veličine koje nisu previše mesnate jer sadrže manje vode.
Prženje: Nemojte pržiti više od 25 kg paprika odjednom kako biste izbjegli prskanje i neravnomjerno prženje.
Kuhanje: Ajvar je gotov kada se pri miješanju vidi dno posude.
Prekuhavanje: Pazite da se ajvar ne prekuha jer će ulje isplivati na površinu.
Ljuto: Ako želite ljut ajvar, na 25 kg slatke paprike dodajte 1 kg ljutih papričica.
Sterilizacija: Staklenke staviti u pećnicu na 100 °C pola sata prije nego što je ajvar gotov.
Hlađenje: Ostavite staklenke u zatvorenoj pećnici dok se potpuno ne ohlade kako biste osigurali pravilno konzerviranje