Postoji dobar razlog

Ove skupine ljudi trebale bi izbjegavati kiseli kupus

Osobe sa specifičnim zdravstvenim stanjima trebale bi biti oprezne ili se konzultirati sa stručnjakom
Kiseli kupus, jedna od najpopularnijih namirnica tijekom zime Duško Jaramaz/PIXSELL

Kiseli kupus definitivno nije za svakog i za to postoji dobar razlog. Zbog svog sastava, posebno visokog sadržaja soli i kiselosti, postoje određene skupine ljudi koje bi kiseli kupus trebale konzumirati s oprezom ili ga potpuno izbjegavati.

Evo tko bi trebao obratiti pažnju:

Osobe s visokim krvnim tlakom

Kiseli kupus bogat je natrijem zbog procesa fermentacije i dodavanja soli. Prekomjeran unos soli može pogoršati hipertenziju i povećati rizik od kardiovaskularnih problema.

Ljudi s bubrežnim problemima

Višak natrija može dodatno opteretiti bubrege, osobito kod ljudi s kroničnim bubrežnim bolestima.

Osobe s osjetljivim želucem ili gastritisom

Kiselina u kupusu može iritirati sluznicu želuca kod osoba s gastritisom, čirom na želucu ili onih koji su osjetljivi na kisele namirnice.

Ljudi skloni nadutosti

Fermentirane namirnice poput kiselog kupusa mogu izazvati nadutost i pojačano stvaranje plinova kod ljudi koji nisu navikli na ovu vrstu hrane.

Osobe s histaminskom intolerancijom

Kiseli kupus sadrži histamin, koji može uzrokovati simptome poput glavobolje, osipa ili probavnih problema kod ljudi s histaminskom intolerancijom.

Pacijenti koji uzimaju određene lijekove

Osobe koje koriste diuretike, ACE inhibitore ili lijekove za snižavanje krvnog tlaka trebale bi paziti na unos natrija, jer on može smanjiti učinkovitost terapije. Ako pripadate ovoj skupini, savjetuje se da se konzultirate s liječnikom ili nutricionistom prije nego što uvrstite kiseli kupus u prehranu.

Za većinu ljudi kiseli kupus je zdrav, bogat probioticima i može pridonijeti zdravlju crijeva. Međutim, osobe sa specifičnim zdravstvenim stanjima trebale bi biti oprezne ili se konzultirati sa stručnjakom, prenosi N1.

Hrvatska
Život