Ove namirnice su izvrstan izvor željeza
Željezo je esencijalni mineral, što znači da ga tijelo treba za preživljavanje. Željezo je uključeno u bezbroj procesa u tijelu, uključujući imunološku funkciju, kognitivni razvoj, sintezu DNK i proizvodnju energije, tvrdi liječnica Kristen Lorenz.
Također je glavna komponenta hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji je odgovoran za prijenos kisika kroz tijelo.
– Bez odgovarajuće količine željeza, tijelo ne može proizvesti dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica, što može dovesti do slabosti i oslabljenog imuniteta, kaže Lorenz.
Ovo su preporučene dnevne količine za željezo
Odrasli muškarci (od 19 do 50 godina): 8 miligrama
Odrasle žene (od 19 do 50 godina): 18 miligrama
Odrasle trudnice: 27 miligrama
Špinat
S gotovo 6,5 miligrama željeza po jednoj kuhanoj šalici, špinat je izvrstan izvor željeza. Obavezno ga kombinirajte s izvorima vitamina C, poput soka od limuna ili kuhanih rajčica, kako biste poboljšali apsorpciju. Konzumiranje zelenog lišća također će povećati vaš unos luteina, antioksidansa koji podržava zdravlje očiju, i folata, koji je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih stanica.
Datulje
Četiri datulje sadrže približno jedan miligram željeza, kao i vlakna, kalij i baka, prenosi N1. Također su nevjerojatno svestrane jer ih možete koristiti za prirodno zaslađivanje salata, domaćih energetskih pločica i smoothieja. Osim toga, datulje možete jesti same kao međuobrok, a za pojačani okus i dozu proteina uvijek ih možete umočiti u maslac od kikirikija ili badema.
Leća
Uzmite jednu šalicu kuhane leće i dobit ćete gotovo sedam miligrama željeza. Leća nudi vlakna, vitamine B i biljne proteine. Najčešće se koriste za tradicionalna indijska jela kao što je dal (curry od leće), iako dobro funkcioniraju i u varivima, juhama i salatama.
Cikla
Poznata po svojoj intenzivnoj ljubičastoj boji i zemljano-slatkastom okusu, cikla je još jedan biljni izvor željeza. Jedna šalica sirove cikle sadrži oko jedan miligram željeza.
Smokve
Suhe smokve sadrže više željeza nego svježe – oko 1,5 miligrama po pola šalice. Također sadrže kalcij, magnezij i vlakna, koji podržavaju zdravlje kostiju i probavu.
Avokado
Avokado je voće koje sadrži gotovo jedan miligram željeza po voću. Također je bogat izvor vitamina C, koji poboljšava apsorpciju ne-hem željeza, kao i zdravih masti i kalija.