Ove namirnice predstavljaju ozbiljnu prijetnju vašem živčanom sustavu

Dok jedne namirnice potiču bistrinu uma, druge – naizgled bezopasne – mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju vašem živčanom sustavu, a u nekim slučajevima čak dovesti i do smrti.
Zdrava prehrana poznata je kao ključ optimalnog rada mozga – često slušamo o blagodatima ribe, povrća i orašastih plodova za pamćenje, koncentraciju i dugoročno kognitivno zdravlje.
U viralnom videu na TikToku, neurologinja dr. Baibing Chen izdvojila je tri vrste namirnica koje osobno izbjegava zbog mogućnosti neurotoksičnih posljedica. Njezin savjet postao je tema rasprave, a prenio ga je N1.
Određene vrste tropske ribe
Iako su ribe poput barakude ili kirnje često na menijima, dr. Chen upozorava da upravo one mogu sadržavati ciguatoksin – snažan neurotoksin koji potječe iz algi koraljnih grebena, a nakuplja se u mesu velikih grabežljivih riba.
Trovanje tim toksinom teško je prepoznati jer simptomi mogu biti vrlo neuobičajeni: trnci, utrnulost, osjećaj hladnoće koji “gori”, vrtoglavica, pa čak i noćne more. U nekim slučajevima simptomi postaju kronični i uključuju dugotrajna oštećenja živčanog sustava.
Kuhanje na visokoj temperaturi ne pomaže – ciguatoksin ne nestaje termičkom obradom. Zato se savjetuje ograničiti unos velikih grebenskih riba, posebice njihovih organa poput jetre i ikre.
Konzerve s vidljivim oštećenjima
Ako ste ikada naišli na limenku s ispupčenjem ili dubokom udubinom i pomislili “radije ne”, bili ste u pravu. Chen objašnjava da oštećene konzerve mogu biti znak kontaminacije bakterijom Clostridium botulinum, čiji toksin – botulin – spada među najsmrtonosnije poznate otrove.
Dovoljna je izuzetno mala količina tog toksina da blokira signal između mozga i mišića, uzrokujući paralizu, zamućen vid, prestanak disanja – i u najgorim slučajevima, smrt.
Zastrašujuće je i to što ovaj toksin nema ni okus ni miris, pa se ne može otkriti osjetilima. Kuhanje hrane možda neće uništiti sve tragove, stoga ako konzerva izgleda sumnjivo – ne riskirajte.
Nedovoljno termički obrađena svinjetina
Jedenje polusirove svinjetine, osobito one iz nesigurnih izvora, može biti ulaznica za parazitske infekcije koje pogađaju mozak. Jedna od najopasnijih je neurocisticerkoza – bolest uzrokovana jajima svinjske trakavice koja, kada uđu u organizam, mogu završiti u mozgu.
Posljedice uključuju razvoj epilepsije, a infekcija nije ograničena samo na zemlje u razvoju – zabilježena je i u urbanim sredinama s lošom higijenom. Riječ je o tihom, ali ozbiljnom riziku koji se može izbjeći pravilnom pripremom mesa i kontrolom izvora hrane.