Prirodno rješenje

Ove namirnice pomažu s probavnim smetnjama

Zatvor je čest problem s kojim se suočavaju ljudi svih dobi
stomach-pain-2821941_1280

Na zatvor može utjecati nedostatak vlakana, odgoda pražnjenja crijeva, putovanja, lijekovi i hormonske promjene.

Zatvor je čest problem s kojim se suočavaju ljudi svih dobi, a prema istraživanju kojeg prenosi zdravstveni portal Health, mogu ga uzrokovati različiti čimbenici.Na zatvor može utjecati nedostatak vlakana, odgoda pražnjenja crijeva (što može uzrokovati sušenje stolice), putovanja, lijekovi i hormonske promjene, a ponekad može biti simptom drugih zdravstvenih stanja⁠ ili bolesti.

Simptomi zatvora uključuju:

– Naprezanje tijekom pražnjenja crijeva
– Manje od tri pražnjenja crijeva tjedno
– Tvrda, suha ili kvrgava stolica
– Osjećaj kao da i dalje trebate na toalet nakon korištenja
– Nadutost ili bol u trbuhu

Prehrana može značajno poboljšati simptome zatvora jer određena hrana bogata vlaknima, tekućina i prirodni laksativi, mogu potaknuti rad crijeva i učiniti stolicu mekšom, a probavu manje iritiranom pa u nastavku donosimo šest zdravih namirnica koje ne škodi uvrstiti u prehranu.

Suhe šljive

Jedna su od najučinkovitijih i najproučavanijih vrsta voća u prevenciji i liječenju zatvora. Suhe šljive su bogate vlaknima i sorbitolom, što ih čini prirodnim laksativom koji pomaže u poticanju pražnjenja crijeva. Studije pokazuju da suhe šljive značajno poboljšavaju konzistenciju stolice i povećavaju broj potpunih spontanih pražnjenja crijeva bez lijekova.

Jabuke

Sadrže pektin, vrstu topivih vlakana koja pomažu poboljšati vrijeme prolaska hrane u vašem probavnom sustavu.

Pektin također apsorbira vodu u probavnom traktu, što pomaže u stvaranju veće i mekše stolice koju je lakše izbaciti. Istraživači su otkrili da je dodatak pektinu produžio vrijeme prolaza kroz debelo crijevo i pomogao smanjiti simptome zatvora.

Mango

Ovo sočno tropsko voće nije samo glavna zvijezda smoothie zdjelica. Može pomoći u poboljšanju učestalosti, konzistencije i oblika stolice.

Studije pokazuju da učinci manga na ublažavanje zatvora nadilaze sadržaj vlakana u voću i da neki drugi nutrijenti osim vlakana mogu igrati ulogu u ublažavanju zatvora.

Jedno je istraživanje pokazalo da su sudionici koji su jeli 300 grama manga tijekom četiri tjedna primijetili poboljšanje u opstipaciji.

Psyllium

Psyllium, koji može biti u obliku ljuskica ili praha, je topivo vlakno iz grma Plantago psyllium.

Proizvođači dodataka prehrani ga često koriste u laksativima jer pomaže u povećanju količine stolice uvlačenjem vode i olakšavanjem njezina prolaska.

Studije pokazuju da psyllium može smanjiti bolove u želucu i naprezanje te poboljšati učestalost i konzistenciju stolice. Iako psyllium nije tako učinkovit kao suhe šljive, snažan je laksativ.

Kivi

Kivi je malo zeleno voće iz porodice bobičastog voća. Poznato je po svojoj svijetloj boji i hranjivim tvarima, ali je i učinkovit lijek za zatvor. Sadrži topiva i netopiva vlakna od kojih topiva podržavaju zdrav crijevni mikrobiom, a netopiva pomažu u održavanju redovite stolice.

Studije pokazuju da kivi može poboljšati poticanje pražnjenja crijeva, vrijeme tranzita i navike crijeva, smanjujući potrebu za laksativima.

Ublažavanje zatvora pripisuje se sadržaju vlakana u kiviju, što može pomoći u povećanju volumena stolice i ubrzati njeno kretanje kroz probavni trakt.

Studija koju prenosi zdravstveni portal Health je također otkrila da konzumacija dva kivija dnevno može poboljšati zatvor i olakšati trbušnu udobnost.

Kefir

Napitak od jogurta napravljen od fermentiranog mlijeka u kefirnim zrncima. Ova prastara žitarica potječe iz istočne Europe, a izgleda poput malih komadića cvjetače. Kefir je jedna od najmoćnijih dostupnih probiotičkih namirnica i moćniji je od jogurta jer sadrži više od 60 različitih sojeva korisnih bakterija.

Hranjive tvari i zdrave bakterije u kefiru potiču zacjeljivanje rana i zdravlje imunološkog sustava, a ima i antimikrobna, antikancerogena i antialergijska svojstva.

Kefir također pomaže u ublažavanju zatvora. Studije pokazuju da kefir povećava učestalost stolice, poboljšava njezinu konzistenciju, poboljšava vrijeme prolaska kroz debelo crijevo i smanjuje upotrebu laksativa, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti