Treba ih izbjegavati

Ove namirnice dolaze s brojnim zdravstvenim rizicima

Ove namirnice povećavaju razinu visceralne masnoće koja značajno povećava rizik od kroničnih bolesti
namirnice štetne za zdravlje pixabaz ilustracija

Visceralna masnoća, koja okružuje vitalne organe, značajno povećava rizik od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i drugih. Iako su vježbanje i uravnotežen način života ključni za ukupni gubitak težine, prehrana igra ključnu ulogu. Znati koje namirnice treba izbjegavati može donijeti veliku razliku.

Margarin

Margarin je nekoć smatran čudesnom zamjenom za maslac, no zapravo dolazi s brojnim zdravstvenim rizicima. Na primjer, margarin često sadrži transmasti koje usporavaju metabolizam masti i potiču njihovo skladištenje, prenosi N1.

Biljna ulja

Pazite na ulja koja koristite za kuhanje. Rafinirana biljna ulja, poput kukuruznog i sojinog, bogata su omega-6 masnim kiselinama koje mogu poticati upalu i otežati gubitak masti.

Aromatizirani jogurti

Jogurt je često zdrav izbor za doručak, no aromatizirane verzije kriju rizike. Ti jogurti često sadrže dodane šećere i umjetne arome koji podižu razinu inzulina i potiču nakupljanje masti.

Instant rezanci

Instant rezanci iznimno su praktični, no ono što uštedite na vremenu plaćate zdravstvenim rizicima. Često sadrže TBHQ, konzervans povezan s oksidativnim stresom i nakupljanjem masnoća.

Umjetni zaslađivači

Iako se umjetni zaslađivači često smatraju zdravijom alternativom šećeru, oni također nose rizike. Mogu poremetiti crijevnu mikrobiotu koja igra ključnu ulogu u skladištenju masti i metaboličkom zdravlju.

Hrvatska
Život