ZDRAVA PREHRANA

Ovaj začin liječi mnoge bolesti, a kod nas je još uvijek zanemaren

Ovaj čudotvorni začin u Hrvatskoj je počeo stjecati popularnosti tek u posljednje vrijeme, a postoji još uvijek velik broj ljudi koji nisu upoznati s njegovim kulinarskim potencijalom, ali i ljekovitim svojstvima
kurkuma antioksidant protuupalnim antibakterijskim prehrambenih vlakana Pixabay/Ilustracija

Kurkuma je biljka iz porodice đumbirovki od čijeg se korijena dobiva popularni začin jarke žuto-narančaste boje i gorko-zemljastog okusa. Zbog svoje snažne boje naziva još i indijski šafran te žuti korijen.

Ljekovita svojstva kurkume

Kurkuma je odličan izvor prehrambenih vlakana, bogata je vitaminom B6, manganom, kalijem i željezom. Ima mnoga ljekovita svojstva, a koristi se kao lijek već više od 5000 godina.

Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. On je snažan antioksidant s protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Mnogi za njega kažu da je pravo čudo prirode koje jača cijeli organizam.

Kurkuma:

  • smanjuje upale u tijelu
  • snižava kolesterol
  • poboljšava probavu, smanjuje nadutost i plinove
  • ublažava žgaravicu
  • poboljšava funkciju jetre
  • pomaže u liječenju bubrežnih i žučnih kamenaca
  • stimulira rad metabolizma
  • ublažava simptome artritisa
  • ima antiseptičko djelovanje
  • smanjuje ekceme

U koja jela dodati kurkumu?

Kurkuma je nezaobilazan dio azijske kuhinje, a posebno u Indiji, Kini i Indoneziji – zemljama koji su njezini glavni proizvođači i konzumenti. Koristi se njegov svježi korijen, ali i verzija u prahu koja je naširoko dostupna diljem svijeta, a tako i u Hrvatskoj.

Kurkuma se može dodati brojnim jelima. Sastavni je dio začinskog curry praha i indijskih curryja. Dodaje se u razne juhe i variva, kuhanu rižu, krumpir i grahorice, ali i smoothieje te napitke poput zlatnog mlijeka. Često se sljubljuje sa zdrobljenim tofuom u pripremi veganske kajgane jer njegova boja lijepo oponaša boju jaja, prenosi Punkufer.hr.

Gdje kupiti kurkumu i kako je čuvati?

Svježi korijen kurkume u Hrvatskoj se rijetko gdje može naći. Ako ga se dočepate, pohranite ga u smeđu papirnatu vrećicu i stavite u hladnjak. Ostat će svjež i do dva tjedna. Prah bi bilo dobro čuvati u tamnim staklenim posudama i/ili na tamnim mjestima jer kurkumin gubi svoju boju i oštru prilikom izlaganja direktnom svjetlu.

Hrvatska
Zanimljivosti