Ovaj začin liječi mnoge bolesti, a kod nas je još uvijek zanemaren
Kurkuma je biljka iz porodice đumbirovki od čijeg se korijena dobiva popularni začin jarke žuto-narančaste boje i gorko-zemljastog okusa. Zbog svoje snažne boje naziva još i indijski šafran te žuti korijen.
Ljekovita svojstva kurkume
Kurkuma je odličan izvor prehrambenih vlakana, bogata je vitaminom B6, manganom, kalijem i željezom. Ima mnoga ljekovita svojstva, a koristi se kao lijek već više od 5000 godina.
Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. On je snažan antioksidant s protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Mnogi za njega kažu da je pravo čudo prirode koje jača cijeli organizam.
Kurkuma:
- smanjuje upale u tijelu
- snižava kolesterol
- poboljšava probavu, smanjuje nadutost i plinove
- ublažava žgaravicu
- poboljšava funkciju jetre
- pomaže u liječenju bubrežnih i žučnih kamenaca
- stimulira rad metabolizma
- ublažava simptome artritisa
- ima antiseptičko djelovanje
- smanjuje ekceme
U koja jela dodati kurkumu?
Kurkuma je nezaobilazan dio azijske kuhinje, a posebno u Indiji, Kini i Indoneziji – zemljama koji su njezini glavni proizvođači i konzumenti. Koristi se njegov svježi korijen, ali i verzija u prahu koja je naširoko dostupna diljem svijeta, a tako i u Hrvatskoj.
Kurkuma se može dodati brojnim jelima. Sastavni je dio začinskog curry praha i indijskih curryja. Dodaje se u razne juhe i variva, kuhanu rižu, krumpir i grahorice, ali i smoothieje te napitke poput zlatnog mlijeka. Često se sljubljuje sa zdrobljenim tofuom u pripremi veganske kajgane jer njegova boja lijepo oponaša boju jaja, prenosi Punkufer.hr.
Gdje kupiti kurkumu i kako je čuvati?
Svježi korijen kurkume u Hrvatskoj se rijetko gdje može naći. Ako ga se dočepate, pohranite ga u smeđu papirnatu vrećicu i stavite u hladnjak. Ostat će svjež i do dva tjedna. Prah bi bilo dobro čuvati u tamnim staklenim posudama i/ili na tamnim mjestima jer kurkumin gubi svoju boju i oštru prilikom izlaganja direktnom svjetlu.