Ovaj uobičajeni začin može usporiti Alzheimerovu bolest i spriječiti rak

Kad je riječ o prirodnim načinima za poboljšanje zdravlja, često zaboravljamo da se moćni saveznici kriju upravo u našoj kuhinji. Jedan od tih saveznika je cimet – začin bogate arome i okusa koji ne samo da obogaćuje jela, već donosi i brojne dobrobiti tijelu.
Poznat je po tome što jelima daje poseban miris i okus, ali jednako je važan i zbog svojih zdravstvenih benefita. Naime, cimet se povezuje s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje kao što su:
Borba protiv gljivičnih infekcija
Zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima, cimet može pomoći u suzbijanju raznih gljivičnih infekcija.
Zaštita srca
Ovaj začin može doprinijeti snižavanju nivoa triglicerida i lošeg kolesterola, te reguliranju šećera u krvi, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Regulacija šećera u krvi
Također, cimet može pomoći osobama koje se bore s visokim šećerom u krvi.
Prevencija neuroloških bolesti
Sastojci prisutni u cimetu mogu usporiti pojavu simptoma povezanih s Alzheimerovom bolešću i podržati mentalne funkcije.
Potencijalna zaštita od raka
Tvar poznata kao cinamaldehid, koja se nalazi u cimetu, pokazala je neka antikancerogena svojstva, što može ukazivati na njezinu ulogu u sprječavanju određenih vrsta raka, prenosi N1.
Cimet je široko proučavan zbog svoje potencijalne upotrebe u prevenciji i liječenju raka. Sveukupno, dokazi su ograničeni na studije u epruvetama i na životinjama koje sugeriraju da ekstrakti cimeta mogu zaštititi od raka.
Djeluje tako što smanjuje rast stanica raka i stvaranje krvnih žila u tumorima te se čini toksičnim za stanice raka, uzrokujući staničnu smrt. Jedna studija na miševima s rakom jajnika otkrila je da cinamaldehid može blokirati ekspresiju određenih proteina uključenih u rast raka. Ove nalaze potkrijepljeni su pokusima u epruvetama, koji su pokazali da cinamaldehid može smanjiti rast i širenje stanica raka jajnika.