Ova zdravstvena stanja u kombinaciji s alkoholom povećavaju rizik od oštećenja jetre
![alkohol piće zdravica](https://01portal.hr/wp-content/uploads/2024/12/happy-holidays-2578446_1280.jpg)
Konzumiranje alkohola ako imate velik trbuh ili dijabetes više nego udvostručuje rizik od ozbiljnog oštećenja jetre, dok visoki krvni tlak i pijenje gotovo udvostručuju rizik, pokazalo je novo istraživanje.
– Većina ljudi to ne shvaća, ali prije nego što netko razvije dijabetes, na primjer, obično prvo razvije masnu jetru, rekao je dr. Andrew Freeman, direktor kardiovaskularne prevencije, koji nije bio uključen u studiju.
– To ima veze s disregulacijom šećera – kada imate visoku razinu šećera u krvi, vaša jetra pohranjuje masnoću kako bi se riješila dijela tog šećera, a višak masnoće je taj koji oštećuje funkciju jetre.
Zasebno, pijenje oštećuje stanice jetre koje pokušavaju metabolizirati alkohol i može dovesti do dodatnog nakupljanja masnoća. Upala i ožiljci uzrokovani viškom masnoće mogu na kraju dovesti do ciroze, što povećava rizik od zatajenja jetre i raka jetre, prenosi N1.
Ovaj dvostruki udarac masnih naslaga mogao bi biti razlog značajnog porasta ožiljaka na jetri koje je studija pokazala među umjerenim do teškim alkoholičarima s kroničnim stanjima, rekao je glavni autor studije dr. Brian Lee, izvanredni profesor kliničke medicine na Medicinskom fakultetu Keck Sveučilišta Južne Kalifornije.
– Rezultati identificiraju vrlo rizični segment populacije koji je sklon bolestima jetre i sugeriraju da postojeći zdravstveni problemi mogu imati veliki utjecaj na to kako alkohol utječe na jetru, rekao je Lee u izjavi.
Samo zato što osoba možda nema velik trbuh, visok krvni tlak ili dijabetes ne znači da je sigurno za ljude da konzumiraju velike količine alkohola, rekao je Lee.
– Znamo da je alkohol toksičan za jetru i da su svi oni koji obilno piju izloženi riziku od uznapredovale bolesti jetre, rekao je Lee.
Što znači da netko “puno” pije?
Studija, nedavno objavljena u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, analizirala je podatke iz National Health and Nutrition Examination Survey, ankete nacionalne vlade na gotovo 41.000 ljudi. Od toga je više od 2200 kategorizirano kao “teški” opijači.
U studiji su žene koje su pile više od 20 grama ili više dnevno i muškarci koji su pili 30 grama ili više dnevno definirani kao teški alkoholičari. Međutim, ta se količina alkohola obično smatra “umjerenim” pijenjem, prema CDC-u. Standardno piće u SAD-u definirano je kao 14 grama čistog pića.
To je ekvivalentno 142 mililitra vina s 12 % alkohola, limenci piva od 340 mililitara koja ima 5 % alkohola ili jedna žestokog pića ili destiliranih alkoholnih pića. Većina ljudi ne shvaća da toče pića koja daleko premašuju te standarde, kažu stručnjaci.
– Ako pogledate što ljudi piju uz večeru ili kao koktel, pune svoju čašu s oko 100 mililitara, rekao je Freeman.
– Kad bi vam u restoranu natočili 140 mililitara, žalili biste se da vam nisu napunili čašu. Ljudi vjerojatno piju mnogo više nego što shvaćaju.
Zabrinjavajući broj novih studija otkriva da je bilo koja količina alkohola opasna za zdravlje. U siječnju je tadašnji američki glavni kirurg dr. Vivek Murthy izdao oštro formuliran savjet o vezi između alkohola i raka.
– Alkohol je dobro utvrđen uzrok raka koji se može spriječiti i odgovoran je za oko sto tisuća slučajeva raka i 20 tisuća smrtnih slučajeva od raka godišnje u Sjedinjenim Državama – što je više od 13 500 smrtnih slučajeva povezanih s alkoholom godišnje u prometnim nesrećama u SAD-u – no većina Amerikanaca nije svjesna ovog rizika, rekao je Murthy.