Ova namirnica smanjuje rizik od demencije
Demencija je stanje koje uglavnom pogađa osobe starije od 65 godina i često je povezano sa starenjem. Iako je istina da se šanse za razvoj demencije povećavaju s godinama, postoji niz drugih čimbenika koji također igraju ulogu.
Zapravo, prema istraživanjima, oko 40 posto slučajeva demencije smatra se preventabilnim kroz određene promjene načina života, piše Express. Vjeruje se da prehrana može utjecati na vaše šanse za razvoj demencije. S tim na umu, stručnjaci potiču ljude da jedu više ribe.
– Jedite ribu redovito – posebno masne vrste poput lososa i skuše.
Međutim, dodaju:
– Pokušajte ograničiti konzumaciju pohane ili panirane ribe koja sadrži visoke količine nezdravih masnoća.
Razlog tome je što je masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su povezane s nižim stopama kognitivnog propadanja. Također, masna riba dio je mediteranske prehrane, načina prehrane koji je također povezan sa smanjenim rizikom od demencije, prenosi N1.