Ova hrana može potaknuti žgaravicu
– Između želuca i jednjaka nalazi se sfinkter koji zadržava kiselinu u vašem želucu i sprječava ju da se vrati u jednjak, objašnjava gastroenterolog Joseph Salhab.
– Kada je taj sfinkter olabavljen, dopušta kiselini da se vrati u jednjak što dovodi do simptoma žgaravice, pojasnio je za Bestlife.
Salhab dodaje i kako je žgaravica “djelomično bolest načina života” i da se “ne može riješiti samo lijekovima.“
– Trebali bi znati koje namirnice izazivaju žgaravicu kako bi ih maknuli iz svoje prehrane, dodaje, prenosi N1info.hr.
Kofein
Ako dan započinjete šalicom kave potencijalno pripremate svoj probavni sustav na simptome žgaravice.
– Pijenjem puno kave ili čaja, povećavate kiselost vašeg želuca što može dovesti do opuštanja sfinktera te vraćanja kiseline natrag u jednjak”, pojasnio je doktor Alan Mandell.
Gazirana pića
Gazirana pića također mogu izazvati simptome žgaravice.
– Ako volite piti gazirana pića trebate biti oprezni jer u praksi ovi napitci sadržavaju kofein. Uz to karbonizacija uzrokuje veći pritisak u želucu što može dovesti do toga da se želučana kiselina vraća u vaš jednjak, pojasnio je Mandell.
Ljuta hrana
Doktorica Janine Browning upozorava kako si osobe s niskom tolerancijom na ljutu i začinjenu hranu mogu pogoršati simptome ako istu konzumiraju.
– To će usporiti probavu i povećati nadraženost jednjaka i želuca, slaže se Mandell.
Pržena ili masna hrana
– Masna hrana ostaje puno dulje u vašem želucu te usporava probavu. Ona također opušta sfinkter te dopušta kiselini da se vrati u jednjak, pojasnio je Mandell.
Rajčice
Rajčice su bogate antioksidansima i likopenom, biljnim spojem koji može pomoći u smanjenju rizika od raka i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, oni također mogu pogoršati simptome žgaravice.
– Rajčice sadrže jabučnu i limunsku kiselinu, koje su vrlo kisele i mogu pogoršati žgaravicu, upozorava Bowring.
Agrumi
Neko voće – posebice visoko alkalno voće poput banana i dinja – mogu pomoći ublažiti simptome žgaravice. No citrusno voće i sokovi imaju suprotan učinak budući da su bogati kiselinom i fruktozom.
Alkohol
Konačno, alkohol je još jedan čest okidač za žgaravicu, budući da iritira grlo, jednjak i sluznicu želuca te može povećati količine želučane kiselinu.
– Naravno, to uvijek može pogoršati žgaravicu – osobito žešće vrste alkohola, kaže Bowring.