Zdravlje počinje u kuhinji

Ova greška s daskom za rezanje može ugroziti vaše zdravlje

Nepravilno održavanje kuhinjskih dasaka može biti izvor opasnih bakterija
vegetable-6398772_1280

Daska za rezanje jedan je od najčešće korištenih predmeta u kuhinji, no njezino pravilno održavanje često se zanemaruje. Znate li kako je ispravno očistiti i očuvati?

Nepravilno čišćenje i održavanje, osobito drvenih dasaka, može dovesti do nakupljanja bakterija koje predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje. Za razliku od plastičnih dasaka koje se mogu prati u perilici posuđa, drvene daske zahtijevaju posebnu njegu. Pravilno održavanje ne samo da produžuje vijek trajanja daske, već i osigurava higijensku sigurnost pri pripremi hrane.

Ispravno sušenje je ključno

Nakon svake upotrebe, drvenu dasku treba oprati deterdžentom za posuđe i toplom vodom. Potom ju je važno dobro obrisati i ostaviti da se osuši. Pranje u perilici se ne preporučuje, jer vruća voda i jaki deterdženti mogu oštetiti drvo, uzrokujući pucanje i deformacije.

Ako na dasci postoje dublji tragovi noža, upravo ih treba posebno temeljito očistiti jer se u tim udubljenjima često zadržavaju ostaci hrane i bakterije.

Prirodna sredstva za čišćenje

Za dodatno čišćenje i dezinfekciju, možete koristiti jednostavne sastojke koje već imate u kuhinji. Posipajte dasku krupnom soli, a zatim je istrljajte polovicom limuna. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, pa isperite toplom vodom. Ova metoda učinkovito uklanja bakterije i neugodne mirise.

Za još bolji učinak, možete dodati i sodu bikarbonu koja dodatno neutralizira mirise i uklanja tvrdokorne mrlje, prenosi N1.

Hrvatska
Život