Otišao je još jedan član Dinamove “zlatne generacije”

In memoriam Krasnodar Rora

Igor Soban/PIXSELL

Dva dana nakon što se na komemoraciji Slavena Zambate oprostio od svojega nekadašnjeg kapetana i suigrača, preminuo je i Krasnodar Rora, još jedan član Dinamove “zlatne generacije” iz 1967.

-Rora nas je iznenada napustio u četvrtak u ranim jutarnjim satima, a pamtit ćemo ga kao jednoga od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, popularno lijevo krilo koje je u 10 godina provedenih u plavome dresu upisao 459 utakmica uz 90 postignutih pogodaka- objavio je Dinamo.

Šokantna je vijest uslijedila dva dana nakon što se Rora na komemoraciji na stadionu Maksimir emotivnim govorom oprostio od svojega nekadašnjeg kapetana i suigrača, Slavena Zambate. Oproštajne je riječi uputio i na samom ispraćaju. Rora je bio jedan od simbola naraštaja iz 1967. godine, veliki prijatelj, kohezivni faktor pa čak i svojevrsni “glasnogovornik” cijele generacije.

Rođen je 23. ožujka 1945. godine na Visu, a odrastao u Šibeniku. Prve je nogometne korake načinio s 14 godina na šibenskim poljanama i to baš u “nogometnom kvartu” Šubićevcu. Za Šibenik je igrao od 1962. do 1964. godine kada je preselio u Dinamo naslijedivši dres s brojem 11 kojega nije ispuštao cijelo desetljeće.

S Dinamom je osvojio kup Jugoslavije u sezonama 1964./65. i 1968./69., a navijači “plavih” najviše će ga pamtiti kao jednog od najboljih igrača Dinama u velikom finalu Kupa velesajamskih gradova 1967. godine u kojem je Dinamo s 2-0 pobijedio Leeds United, a Rora postigao drugi zgoditak, s kojim je Hrvatskoj donio prvi i jedini europski trofej.

Rora je za Dinamo odigrao 459 utakmica i postigao 90 zgoditaka. Iz Dinama 1973. prelazi u belgijski Standard iz Liegea za kojeg igra do 1975. godine, a zatim u Francuskoj od 1975. do 1978. godine nastupa i za Nancy Lorraine i FC Haguenau. U Nancyju je igrao zajedno s legendom francuskoga i svjetskog nogometa, Michelom Platinijem.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 1967. i 1968. godine pet utakmica, a debitirao je 1. studenoga 1967. godine u Rotterdamu kada je Jugoslavija u prijateljskoj utakmici sa 2-1 pobijedila Nizozemsku.

Od svih svojih trenera Rora je najviše cijenio legendarnog Branka Zebeca, a po završetku igračke karijere pisao je za Sportske novosti te trenirao Izolu, Radnik, Šibenik, Samobor, Varteks, Zagreb, BSK iz Slavonskog Broda, a radio je i kao trener u Dinamovoj školi Hitrec – Kacian.