Od ponedjeljka posebna regulacija prometa na pruzi Zaprešić – Savski Marof

Zbog remonta od 6. do 15. srpnja. posebna regulacija prometa na pružnoj dionici Zaprešić - Savski Marof

Od ponedjeljka 6. srpnja u 0.05 do srijede 15. srpnja u 23.50 sati zbog remonta pruga državna granica – Savski Marof – Zagreb Glavni kolodvor bit će zatvorena za promet između kolodvora Zaprešić i Savski Marof.

U tome razdoblju putnike će na relacijama Zaprešić – Harmica i obratno te Zaprešić – Savski Marof i obratno umjesto vlakova prevoziti autobusi prema rasporedu koji možete pogledati na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza. Tamo su objavljene i informacije o mjestima zaustavljanja zamjenskih autobusa. Također, zbog remonta će se na dio vlakova u gradsko-prigradskom prijevozu ljetni vozni red početi primjenjivati tjedan dana ranije. Stoga od 6. srpnja do 28. kolovoza neće prometovati i vlakovi na pojedinim dionicama.

U veljači ove godine HŽ Infrastruktura potpisala je ugovor za izvođenje radova na obnovi dvokolosiječne željezničke pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof. Ugovorena vrijednost radova iznosi 366 milijuna kuna, od čega se veći dio financira kreditom Svjetske banke. Riječ je o pružnoj dionici dugoj 17,8 kilometara koja se nalazi na koridoru RH1, izuzetno važnome za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz. Tom dionicom u prosjeku prođe oko 160 vlakova dnevno.

Nakon završetka obnove vlakovi će dionicom prometovati brzinom od 120 km/h, sigurnost i interoperabilnost željezničkoga prometa te nosivost pruge bit će veći, smanjit će se troškovi održavanja pruge, a poboljšat će se i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu.