Salmonela je češća nego što mislite

Od kuhinje do bolnice: Kako salmonela ulazi u naš život?

Proljev, vrućica i povraćanje samo su početak jer salmonela može izazvati i ozbiljne komplikacije
bacteria-67659_1280

Salmonela, odnosno salmoneloza, infekcija je uzrokovana bakterijama Salmonella koja izaziva proljev, povišenu temperaturu i bolove u trbuhu.

Kad kažemo “salmonela”, najčešće mislimo na infekciju bakterijom Salmonella koja izaziva proljev i bolove u trbuhu (gastroenteritis). To je najčešći oblik bakterijskog trovanja hranom. Stručni naziv za ovu infekciju je “salmoneloza”, kako bi se razlikovala od drugih bolesti koje mogu nastati zbog različitih sojeva bakterije Salmonella, poput trbušnog tifusa.

Trovanje salmonelom je često, ali obično nije ozbiljno. Ključ je u unosu tekućine i mirovanju. Ako se ne osjećate bolje nakon nekoliko dana, obavezno se javite liječniku – osobito ako imate povećan rizik od komplikacija, prenosi N1.

– Infekcije salmonelom redovito viđamo u hitnim službama kao posljedicu konzumacije kontaminirane hrane, ali i prilikom povremenih većih izbijanja, kao što su ova najnovija s rajčicama i krastavcima, kaže dr. Arjun Venkateš, šef hitne medicine na Medicinskom fakultetu Yale.

– Zato su mjere javnog zdravstva ključne za zaštitu ljudi, bilo da jedu u restoranima ili kupuju u trgovinama.

Što se događa ako dobijete salmonelu?

Do infekcije dolazi kada dovoljan broj bakterija preživi kiselinu u želucu i savlada imunološki sustav. Salmonela tada napada i oštećuje stanice koje oblažu crijeva, što otežava apsorpciju vode – i zato nastaje proljev, često praćen grčevima u trbuhu.

Tko ima veći rizik od salmonele?

Svatko se može zaraziti, ali neke osobe imaju veći rizik.

Veći rizik od infekcije imaju:

– Osobe koje žive ili rade sa životinjama visokog rizika (perad, kornjače, gušteri)
– Oni koji uzimaju antacide (lijekovi protiv žgaravice) ili su nedavno koristili antibiotike
– Osobe s upalnim bolestima crijeva (IBD)
– Djeca mlađa od 5 godina

Veći rizik od težih oblika bolesti imaju:

– Stariji od 65 i djeca mlađa od 12 mjeseci
– Osobe s oslabljenim imunitetom (HIV, kemoterapija, kronične bolesti)
– Osobe s anemijom srpastih stanica, koje imaju veći rizik od infekcije kostiju (osteomijelitis)

Koliko je česta salmonela?

Salmonela je jedan od najčešćih uzroka trovanja hranom. Samo u SAD-u godišnje se zabilježi više od milijun slučajeva, s oko 26.500 hospitalizacija i oko 420 smrtnih slučajeva.

Uzroci epidemija salmonele

Epidemije mogu nastati zbog kontaminirane hrane, najčešće:

– Maslac od kikirikija
– Pakirano meso
– Smrznuta hrana
– Sirovo voće i povrće

Zaražene životinje koje su bile izvor epidemija uključuju: kornjače, guštere, kokoši, ježeve, zamorce.

Simptomi salmonele

Simptomi se obično javljaju nekoliko sati do nekoliko dana nakon izlaganja bakteriji i najčešće pogađaju probavni sustav:

– Proljev (ponekad krvav)
– Povišena temperatura
– Bolovi ili grčevi u trbuhu
– Mučnina i povraćanje
– Glavobolja

Povraćanje nije obavezno – najčešći simptomi su proljev i temperatura. Stolica je obično tekuća i česta, a može sadržavati i krv, navodi Cleveland klinika.

Kako dolazi do zaraze salmonelom?

Salmonela ulazi u organizam kroz usta – najčešće putem:

– Nedovoljno termički obrađenog mesa, morskih plodova ili jaja
– Kontaminiranog voća i povrća
– Nepasteriziranog mlijeka ili mliječnih proizvoda
– Neprerađene vode
– Doticaja sa životinjama i njihovim okolišem (krzno, perje, izmet)
– Kontaminiranih površina (kvake, sudoperi, igračke)

Je li salmonela zarazna?

Da, salmonela je zarazna – možete je prenijeti drugim osobama ili je dobiti od zaražene osobe ili životinje. Ako ne perete ruke nakon WC-a ili kontakta sa zaraženima, možete širiti bakteriju na predmete i hranu.

Dijagnoza salmonele

Liječnik će vas pitati za simptome i uzeti uzorak za analizu:

– Stolica (fekalni test) – najčešći način dijagnostike
– Krvni test – koristi se ako se sumnja na širenje infekcije
– Uzorci urina, rana ili drugih tekućina po potrebi

Liječenje salmonele

U većini slučajeva salmonela se ne liječi antibioticima, jer se organizam sam uspješno bori protiv infekcije. Ipak, u težim slučajevima, liječnik može propisati antibiotike.

Najvažnije je unositi dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija. U ozbiljnijim slučajevima, potrebna je hospitalizacija i infuzija.

Za odrasle, mogu pomoći lijekovi protiv proljeva.

Koliko traje salmonela?

Simptomi traju 4 do 7 dana, ali ako se ne osjećate bolje nakon 3 dana, obavezno se obratite liječniku.

Komplikacije

– Dehidracija – može biti opasna ako se ne liječi
– Bakterijemija i sepsa – kada bakterija uđe u krvotok
– Osteomijelitis – infekcija kostiju, češća kod osoba s anemijom srpastih stanica
– Reaktivni artritis – upala zglobova, očiju i mokraćnog sustava nakon infekcije

U rijetkim slučajevima, salmonela može biti smrtonosna, osobito ako izazove sepsu.

Prevencija

Sigurna priprema hrane:
– Perite ruke prije i nakon pripreme hrane
– Odvojeno tretirajte sirovo meso i gotova jela
– Kuhajte hranu do propisane temperature
– Čuvajte meso u hladnjaku ili zamrzivaču
– Ne pijte nepasterizirano mlijeko i vodu
– Perite ili gulite voće i povrće prije jela

Kontakt sa životinjama

Perite ruke nakon kontakta sa životinjama, njihovom hranom, opremom i kavezima

Kad se obratiti liječniku?

Odmah se javite liječniku ili otiđite u hitnu službu ako imate:

– Visoku temperaturu
– Krv u stolici
– Često povraćanje
– Tamnu mokraću ili smanjeno mokrenje
– Suha usta, vrtoglavicu, slabost

Pitanja koja možete postaviti svom liječniku:

– Kako mogu ublažiti simptome kod kuće?
– Kako se najbolje hidrirati?
– Kada vas trebam ponovno kontaktirati?
– Trebam li antibiotik?

Hrvatska
Zdravlje