Obnovljivi izvori energije temelj industrije 4.0, koja se zahvaljujući Regionalnim centrima kompetentnosti razvija i u Zagrebačkoj županiji

Konferencija je dijelom projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu
konferencija samobor

U sklopu projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4. 0. u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru održana je konferencija “Obnovljivi izvori energije – temelj industrije 4.0”.

Izlaganja su imali Marko Jergovski (RCK), Velimir Šegon (REGEA), Danijel Topić (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Osijek), Hrvoje Pandžić (Fakultet elektrotehnike i računalstva, Zagreb), Tomislav Pukšec (Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb) te gospodarstvenici Miroslav Škalac, Tomislav Cikač i Josip Oroz. Održana je i panel rasprava “Obnovljivi izvori energije u strukovnom obrazovanju: Jesmo li na dobrom putu?”

U uvodu konferencije, uz ravnatelja SSŠ Samobor Davora Škiljana i gradonačelnicu Samobora Petru Škrobot, prisutnima se u ime Zagrebačke županije obratio pročelnik za gospodarstvo i fondove EU Damir Fašaić. Rekao je da je Regionalni centar kompetentnosti jedan od najvrjednijih projekata koji u ovome trenutku provodi Zagrebačka županija, no da se njegova najveća vrijednost očekuje u narednom razdoblju u kojemu će se učenici školovati na najmodernijoj tehnološkoj opremi i strojevima.

Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, rekao je da strukovno obrazovanje napokon postaje fokus obrazovne politike.

– Donedavno je strukovno obrazovanje bilo gotovo pa podcijenjeno, ali sada za njega dolazi novo doba, rekao je Živčić, dodavši da su centri kompetentnosti centri inovativnog rada, učenja i poučavanja.

U sklopu projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4. 0. dograđuju se tri srednje škole – u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu, nabavljaju se informatički i laboratorijski uređaji i oprema te strojevi i uređaji za učenje temeljeno na radu. Modernizira se osam postojećih kurikuluma i uvodi novi – specijalist za 3D skeniranje, modeliranje i aditivnu proizvodnju, a u edukaciji i stručnom usavršavanju za uporabu specijalizirane opreme i strojeva sudjeluje 300 učitelja iz svih srednjih škola s prostora Zagrebačke županije.

– U Hrvatskoj se uspostavlja 25 regionalnih centara kompetentnosti, no naš je jedinstven. Za razliku od drugih on se razvija na tri lokacije i uključuje devet srednjih škola. Upravo je povezivanje škola, brisanje raskoraka između odgoja i obrazovanja i poduzetnika te, najvažnije, učenje kroz rad jedinstvena prilika za reformu strukovnog obrazovanja, rekao je Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, nositelja je projekta RCK, vrijednog 114,3 milijuna kuna.

Događanja
Grad
Hrvatska
Samobor
Zagrebačka županija