Novi proračun Velike Gorice “težak” 551.5 milijuna kuna

Osim financijske stabilnosti grada, proračunom želimo stvoriti preduvjete za rast zaposlenosti, voditi brigu o socijalno ugroženim skupinama društva, poboljšati kvalitetu života stanovnika, brinuti za okoliš te podići razinu kvalitete javnih usluga, poručio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec

Na 24. sjednici velikogoričkog Gradskog vijeća većinom je glasova usvojen prijedlog proračuna za 2021. godinu s projekcijom za 2022. i 2023. godinu.

Tome je prethodilo izglasavanje rebalansa proračuna za 2020. godinu, kojim su umanjeni ukupni prihodi i primitci za 44,8 milijuna kuna, a ukupni rashodi za 73 milijuna kuna. Drugim riječima, novim je planom prvotni umanjen za 8,4 posto što se tiče ukupnih prihoda i primitaka te 13,66 posto ukupnih rashoda. Također, pokriven je manjak iz protekle godine u visini 29 milijuna i 759 tisuća kuna, a 2 milijuna 204 tisuće kuna prenesenog je proračunskog viška, izvijestila je pročelnica Upravnog odjela za financije Žaneta Štefančić.

Prijedlog je podržalo 17 vijećnika, njih 9 se izjasnilo protiv, a jedan je bio suzdržan.

Fokus na održavanju i uređenju prometnica

Najvažniji financijski dokument u 2021. godini, a kojemu je cilj osigurati funkcioniranje Grada i svih aspekata društva u gradu, bit će “težak” 551 milijun i 565 tisuća kuna, presudilo je 17 vijećnika koji su svojim glasom podržali prijedlog proračuna, a osam ih je bilo protiv.

Za razliku od prošle godine, evidentno je povećanje od oko 17 milijuna kuna, a taj je iznos, objašnjava zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, rezerviran za potrebe ZET-a.

– Doći će do povećanja, trenutno smo u pregovorima i ići ćemo na najpovoljnije uvjete, ali ne želimo pritom zadirati u budžet naših građana. Želimo osigurati da putna karta za naše sugrađane ostane na razini prethodne dvije godine.

Komunalne aktivnosti u narednoj godini stavit će fokus na održavanje i uređenje prometnica, za što je predviđen najveći iznos u posljednjih 15-ak godina, odnosno 41.5 milijuna kuna. Njime su, također povećane subvencije za poljoprivredu, kao i sredstva za poticanje poduzetništva na 2 milijuna i 250 tisuća kuna, a ovisno o situaciji, ona se mogu dodatno povećati.

Kolarec: Odredili smo jasne prioritete

Povećava se pomoć umirovljenicima u iznosu 900 tisuća kuna namijenjenih za uskrsnice i božićnice, za stipendiranje učenika i studenata izdvojit će se gotovo 3,3 milijuna kuna, a valja istaknuti kako će i ove godine učenici dobiti besplatne udžbenike i radne bilježnice. Ulaganja u sport ostaju na istoj razini kao prošle godine, dok će se za Športsko-rekreacijski centar izdvojiti više od 9 milijuna kuna.

– Osigurali smo financiranje svih zajednica na području grada i nismo smanjivali sredstva jer u ovim teškim vremenima želimo poticati društveni život kako smo ga poticali do sada. Želimo taj trend pratiti i dalje te omogućiti sugrađanima da na kvalitetan i dobar način upotpune svoje slobodno vrijeme, napomenuo je zamjenik gradonačelnika.

Nastavlja se izgradnja objekata za gospodarenje otpadom, kao i izgradnja dječjih vrtića u ruralnim područjima poput onoga u Selnici u iznosi 5 milijuna kuna. Planira se dovršetak groblja na Kušancu vrijedno 9 milijuna kuna te, ako okolnosti dopuste, pokretanje Poduzetničkog inkubatora s 4 milijuna i 400 tisuća kuna.

– Mislimo da je ovaj proračun razvojan, od nekih projekata smo uslijed pandemije odustali, ali smo odredili jasne prioritete u godini koja je pred nama. Osim financijske stabilnosti grada, njime želimo stvoriti preduvjete za rast zaposlenosti, voditi brigu o socijalno ugroženim skupinama društva, poboljšati kvalitetu života stanovnika, brinuti za okoliš te podići razinu kvalitete javnih usluga, zaključio je Kolarec.

Naposljetku je usvojen prijedlog Odluke o izvršavanju proračuna s 19 glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim.