U povodu Dana civilne zaštite

NIKOLA TOMINAC, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugo Selo: Uloga civilne zaštite postaje važnija nego ikada prije

U razdoblju koje slijedi naglasak je stavljen na održivi urbanizam i kako pripremiti prostor grada za elementarne nepogode
IMG-20240228-WA0001

Svjedoci smo klimatskih promjena i s njima povezanih sve učestalijih ekstremnih vremenskih pojava koje postaju sveprisutne, dok uloga civilne zaštite postaje važnija nego ikada prije. Upravljanje rizicima, pravovremeno upozoravanje, brza intervencija te edukacija stanovništva postali su prioriteti kako bi se osigurala sigurnija budućnost u eri klimatskih izazova, poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugo Selo Nikola Tominac u povodu Dana civilne zaštite koji se obilježava 1. ožujka.

– Protekla godina bila je obilježena mnoštvom izazova za cijeli sustav civilne zaštite poput nevremena, poplava i požara, no brza i profesionalna reakcija sustava civilne zaštite i njegovih spremnih operativnih snaga bila je ključ. Tijekom prošle godine bavili smo se nizom posljedica nezapamćenog nevremena, kao i velikim požarom na deponiji plastike u Osijeku. Za istaknuti je kako je reakcija sustava civilne zaštite bila promptna, osobito u dijelu ranog uzbunjivanja prije samog nastanka nepovoljnih vremenskih uvjeta pa sve do pripravnosti i odgovora na nastanak izvanrednih događaja. Poduzete su sve mjere i aktivnosti u cilju zaštite života stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara, rekao je Tominac.

U prošlogodišnjem nevremenu stradao je niz objekata na području Dugog Sela, nasreću bez ljudskih žrtava. Lokalni Stožer civilne zaštite uspio je na vrijeme intervenirati putem organiziranih jedinica civilne zaštite – ponajprije vatrogasaca, ali i sustava javnih poduzeća te civilnih struktura od interesa za sustav civilne zaštite. Ukupna materijalna šteta od nevremena na dugoselskom području iznosila je 76 tisuća eura, što je, smatra Tominac, daleko manje od stvarnog iznosa jer većina sugrađana nije prijavila štete.

Vatrogasci su lani imali 187 intervencija, od toga 138 na poziv građana, uglavnom vezanih za sanaciju šteta na fizičkim i pravnim osobama, navodi Tominac.

– Naši su vatrogasci u Rugvici, 6. kolovoza, s 35 članova i 9 vozila pomogli u sprječavanju poplave i time zaštitili naše susjede od izvanrednog događaja. Imali smo manje lokalne poplave u siječnju koje smo uspjeli sanirati s našim lokalnim snagama. Važno je da sagledamo stanje u prostoru što će biti vrlo važno za poduzimanje mjera za sanaciju određenih područja u budućnosti, rekao je Tominac i nadodao:

– Bavili smo se zbrinjavanjem raseljenih Ukrajinaca, na našem području imamo oko 50 osoba i putem naših institucija od Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb i zdravstvenih ustanova brinemo o njihovom zdravstvenom i socijalnom stanju. Također smo imali eksploziju sa smrtnim posljedicama u stambenoj zgradi gdje su naši vatrogasci promptno reagirali, ali i ostale službe zdravstva, Centra za socijalnu skrb i ostali.

Tominac je istaknuo kako sve snage civilne zaštite traže povećanje brojnog stanja, stoga je pozvao mještane da se što više uključe u rad vatrogasnih društava i ostalih na njihovom području. Osvrnuo se i na nadolazeće izbore za mjesne odbore, apelirajući na što veći odaziv, jer su upravo regionalni mjesni odbori vrlo važni u sustavu civilne zaštite, posebice u onom trenutku kada treba djelovati, zbrinjavati ljude i poduzimati ostale mjere na zaštiti i sprječavanju.

– Svjedoci smo kod ove oluje iz ljeta 2023. godine, da su neki mjesni odbori dobro odradili svoj posao. Nažalost, ima i onih koji nisu. Zato posebno apeliram na naše sugrađane da se aktivno uključe u rad mjesnih odbora jer to je jedini način kako možemo biti efikasni.

Uz sve navedeno, Stožer civilne zaštite Grada Dugo Selo lani je svim kućanstvima i stanovima na području grada podijelio brošuru “Budimo spremni” kako bi sugrađane upoznali sa svim eventualnim prijetnjama koje se mogu pojaviti.

– Brošura je naišla na dosta veliko zanimanje i molimo građane da je povremeno pročitaju te upamte važnije telefonske brojeve i da mogu poduzeti mjere na zaštitu i spašavanje u slučaju određenih prijetnji, poručio je Tominac.

U razdoblju koje slijedi naglasak je stavljen na održivi urbanizam i kako pripremiti prostor grada za elementarne nepogode.

– Nažalost, moramo očekivati da će elementarne nepogode biti sve više i više izražene i zato se grad mora pripremiti za takva događanja. Tu je velika uloga urbanista, komunalnih službi i projektanata, da sagledamo stvarno stanje i sve točke koje su na neki način ugrožavajuće za sigurnost grada te da ih se što prije sanira.

Naposljetku, Tominac je uputio čestitku svim pripadnicima civilne zaštite u povodu Dana civilne zaštite.

– Želim im uspješan budući rad i aktivnosti na unapređenju razvoja cjelokupnog sustava u svrhu zaštite i sigurnosti stanovništva i imovine.

Dugo Selo
Intervju