Nepogrešiv trik za kupnju savršene lubenice: Evo na što treba paziti

Lubenica je simbol ljeta, osvježenja i bezbrižnih trenutaka, no nema većeg razočaranja od toga da nakon rezanja otkrijete bezokusnu, premekanu ili nedovoljno zrelu lubenicu. Iako mnogi i dalje vjeruju u čaroliju kuckanja, pravi znakovi dobre lubenice kriju se na njezinoj kori. Evo kako ih prepoznati i svaki put odabrati onu savršeno slatku i sočnu.
Najjednostavniji način da saznate je li lubenica zrela, a ne prezrela ili trula, svakako je – prerezati je. No što ako je ne planirate odmah konzumirati? U tom slučaju nećete je htjeti rezati. Upravo zato je korisno znati na što treba obratiti pažnju već pri kupnji.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Na što paziti
Ujednačen, okrugao oblik i veća težina – birajte lubenicu koja izgleda pravilno i teža je nego što izgleda. To znači da je puna soka.
Narančasta zemljana mrlja – poljska mrlja je dio lubenice koji je ležao na tlu. Što je tamnije narančasta, to je lubenica zrelija. Ako je mrlja bijela, okus će najvjerojatnije biti slab.
Mrežasta tekstura na kori – ove “mrlje” koje izgledaju poput ogrebotina ili prljavštine zapravo su dobar znak: ukazuju na slatkoću ploda.
Tamna i mat kora – sjajna kora izgleda lijepo, ali upućuje na to da lubenica nije posve zrela. Potražite onu s tamnijom, mat površinom.

Foto: Unsplash/Ilustracija
Znakovi loše lubenice
Slab ili neugodan miris.
Promjena boje – pogotovo ako je izražena ili sivo-zelena.
Naravno, na Balkanu postoji i najpoznatiji test svih vremena – kuckanje! Taj neizostavni ritual svakog tate na tržnici, kojim se “nepogrešivo” određuje kvaliteta lubenice. A znamo svi kako to završi – barem jednom pogriješi.